IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От събота Гърция въвежда вечерен час

Заведенията на територията на цялата страна ще работят с ограничено работно време

15:44 | 23.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Заради увеличаването на разпространението на COVID-19 Гърция въвежда допълнителни мерки, сред които и вечерен час от утре, включително в Атина и Солун.

Мерките влизат в сила от 6:00 ч. на от 24 октомври 2020 г. и се отнасят за районите в страната, които попадат в ниво 3 (повишено наблюдениe) и ниво 4 (повишен риск), според прилаганата четиристепенна карта за оценка на здравния риск от разпространението на коронавируса в Гърция

Към момента областите, които попадат в трето ниво, са Атина, Солун, Сяр, Янина, Трикала, Ласити, а в червената зона е област Костур, както и Кефалония и Итака.

По информация на посолството ни в Гърция в районите, попадащи в ниво 3 и 4, се забранява движението от 00.30 ч. до 05.00 ч. Изключение се допуска за работещите нощна смяна и спешните случаи. Целта на мярката е да се ограничи движението, вечерните събирания и струпването на много хора на едно място, се казва в прессъобщение на МВнР.

Навсякъде в страната е задължително носенето на маска, както в закрити пространства, така и на открито.

Работното време на заведенията за хранене и на увеселителните заведения е ограничено в зоните от всички нива - на територията на цялата страна. Така заведенията ще бъдат затворени от 01.00 ч. след полунощ до 05.00 ч. сутринта в районите от ниво 1, от 00.30 ч. вечерта до 05.00 ч. сутринта в районите от ниво 2 и от 00.00 ч. до 05.00 ч. зоните от ниво 3.

Определя се допустим максимален брой хора за събиране на едно място - до 100 души за зоните от ниво 1, до 50 души за зоните от ниво 2 и до 9 души за зоните от ниво 3.

Въвежда се ограничение за запълване на капацитета на театри, кина и концертни зали – 65% за зоните от ниво 1; 50% за зоните от ниво 2 и 30% за зоните от ниво 3;  за баровете и заведенията за хранене – 80% за ниво 1; 65% за ниво 2 и 50% за ниво 3. Забранено е да има правостоящи.

Контролните органи ще извършват засилени проверки за спазването на мерките, най-вече в заведенията за хранене и баровете.

По информация на посолството ни в Атина към момента не се обмисля цялостно затваряне на Гърция, като властите ще продължат практиката за ограничения на местно ниво при необходимост. Пълна забрана на публичните събирания на открито и на закрито е наложена в областите от ниво 4. Там не работят и музеите, кината, театрите, баровете, ресторантите, дискотеките, спортните зали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още