IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От години България се люшка в позицията си за IGB, твърди експерт

За България и Гърция Трансадриатическият газопровод ще има съществено значение, смята Теодорос Цакирис

16:13 | 25.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От години България ту прави крачка напред, ту се връща назад по темата за изграждането на междусистемна връзка с Гърция и Трансадриатическия газопровод (TAP), твърди експертът Теодорос Цакирис* от изследователския център Eliamep в Атина в интервю за "Катимерини".

Според него проблемът ще бъде решен със затоплянето на отношенията между "Газпром" и Европейската комисия. София трябва да разбере, че няма друг начин да намали своята зависимост от Русия, освен да получава газ от Азербайджан. Пътят за това е Трансадриатическият газопровод и новата връзка между Комотини и Стара Загора - IGB.

TAP ще донесе диверсификация на маршрутите и на източниците на газ за Европа. По него ще текат под 20 млрд. куб. метра газ, което е незначително на фона на доставките от "Газпром", признава експертът. Но за страни като България или Гърция газопроводът има голямо значение. И двете страни са договорили по 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан.

Тези количества покриват около 20-25% от потреблението на Гърция и към 30% - на България, отбелязва още Цакирис.

В годините след т.нар. Арабска пролет доставките на втечнен газ за Европа намаляха значително - на практика са преустановени доставките от Египет и Либия, посочва експертът. Затова и ролята на TAP е много важна в разнообразяването на източниците на природен газ и за енергийната сигурност на Европа.

Данните показват, че през 2016 година зависимостта на Европейския съюз от внос на газ се увеличава много бързо, което се дължи на изчерпването на местните находища.

Експертът коментира и плановете на Русия да доставя газ на Европа през втората тръба на "Турски поток". За него това може да стане чрез TAP и "Газпром" да участва в търг за разпределяне на капацитет по тръбите. Другият вариант е да бъде изграден газов хъб на гръцко-турската граница и да бъде реализиран планът за газовата връзка "Посейдон" между Гърция и Италия.

В началото на седмицата Русия намекна за още един вариант - България да бъде входната точка на газа за Европа, който тече през "Турски поток". Това кореспондира с плановете на правителството за изграждане на газов хъб "Балкан". 

*Теодорис Цакирис е преподавател по енергийна политика и геополитика в университета в Никозия. Той участва в енергийна конференция, която се провежда в Серес

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още