IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Orsted изгражда завод за водород край Копенхаген

Офшорните вятърни паркове са идеалният източник на електроенергия за производството на зелен водород, смятат от датската компания

09:57 | 20.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийната група Orsted съобщи за своето окончателно инвестиционно решение да изгради завод за водород край Копенхаген. Инсталацията с мощност от 2 мегавата ще произвежда "зелен" водород - с електроенергия от вятърни турбини.

Капацитетът на завода ще бъде около 1000 килограма водород на ден, посочват от датската компания в прессъобщение. Очаква се той да заработи в края на 2021 година.

Преди ден председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира, че общността започва да търси местата в Европа, където производството на водород ще бъде най-изгодно от икономическа гледна точка. След това ще бъде изградена инфраструктура за преноса на суровината там, където е необходима.

От компанията посочват още, че виждат водорода като основата на енергийната трансформация, която ще доведе до нулеви емисии на европейската икономика до 2050 година.

Водородът е смятан за решение при премахването на изкопаемите горива в сектори като транспорт и тежката индустрия. Въпросът в момента е отделянето на емисии при неговото производство - основно чрез електролиза. Този проблем намира решение с електроенергията, произведена от възобновяеми източници.

Според Orsted офшорните вятърни централи са идеалният източник на енергия за производството на водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още