IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан ще се бори с мигрантски квоти въпреки решението на Европейския съд

Унгарският президент заяви, че ще се впусне в политическа битка, за да принуди ЕС да промени задължителните си миграционни квоти

14:43 | 08.09.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Унгария няма да промени антиимиграционната си позиция, след като Европейският съд отхвърли жалби срещу мигрантските квоти, заяви министър-председателят Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Европейският съд отсъди в сряда, че страните членки трябва да приемат своя дял от бежанците, достигнали Европа, отхвърляйки жалбата на Словакия и Унгария и възобновявайки спора между източните и западните страни членки, които разтърсиха цялостта на ЕС.

„Трябва да вземем под внимание решението, тъй като не можем да разрушим основата на ЕС – а зачитането на закона е основата на ЕС – но в същото време това отсъждане не е причина да променяме политиката си, която отхвърля мигрантите“, заяви Орбан по държавното радио.

Мигрантската криза от 2015 г. наводни Балканите, Италия и Гърция с мигранти, което накара ЕС да наложи задължителни квоти на някои страни членки за разпределянето на търсещите убежище.

Потокът мигранти намаля, облекчавайки натиска за прилагане на квотите върху националистически лидери като Орбан, който печели подкрепа заради твърдите си антиимиграционни политики с приближаването на изборите през 2018 г.

Сега, когато обжалването се провали, Орбан заяви, че ще се впусне в политическа битка, за да принуди ЕС да промени задължителните си миграционни квоти.

„Цялата тема повдига много важен принципен въпрос: дали сме алианс на европейски свободни страни, като Комисията представлява нашите общи интереси, или сме европейска империя, чийто център е в Брюксел, който може да издава заповеди“, каза Орбан.

Според него страните от ЕС, които приемат мигранти, за разлика от Унгария, са решили да правят това по собствено желание и не могат да искат от Унгария да участва в поправянето на тази грешка.

„Не ние, унгарците, сме тези, които поставят под въпрос правилата на клуба, а Комисията [е тази, която] промени правилата и това е неприемливо“, добави Орбан.

Според него за разлика от някои големи страни членки на ЕС, чието колониално наследство ги е направило „имигрантски страни“, Унгария няма колониално минало.

„Тези страни с колониално наследство, които са се превърнали в имигрантски страни досега, искат да наложат на нас, централноевропейците, собствената си логика. Но Унгария не иска да става имигрантска страна“, заяви Орбан.

В същото време той коментира, че Унгария остава ангажирана с членството в ЕС, тъй като унгарците са решили на референдум през 2004 г. да се присъединят към блока.

„Никое правителство не може да изкара Унгария от ЕС, тъй като унгарският народ е този, който реши да бъде вътре и така е правилно“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
"И защо да не им се помогне в сегашната сложна ситуация."Алооу , платения клакьор , да помага Меркел , дето покани черно-кафявата гнус в Европа !!! Орбан не е канил никого !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
ало майсторе я преброй колко цигганина имаме и нас и колко у тях ?!? я погледни какво е политик, а не като наще куррви ..... Орбан даваше ПАРИ на унгарцигте да се върнат в държавата си, а наще изгониха народа от държавата .... Дрисльовци къде летите ве палячовци, срещу унгареца тръгнали да рипат кат у нас е *** ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
nikolait
преди 6 години
Орбан се обърка напълно в обясненията си. Загуби референдум вътре в Унгария на тази тема, сега загуби в Европейския съд, но продължава да упорства и да олеква. Европейският консерватизъм се нуждае от нови лидери, нови цели и амбиции, и най-важно от РЕАЛИЗЪМ И ПРАГМАТИЗЪМ! Иначе само приказки, без никакви резултати. Впрочем, Орбан така и не обясни какъв принос към колониалната политика има Гърция, например??? И защо да не им се помогне в сегашната сложна ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още