IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: Дисциплинираните германци и непокорните унгарци имаха цел - Европа на нациите

Възстановяването на сътрудничеството в Европа ще изисква свръхусилия след ерата на Меркел, написа унгарският премиер

11:32 | 07.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Дисциплинираните германци и непокорните, бунтарски настроени унгарци имаха обща цел - Европа, в която всички народи се чувстват у дома, написа унгарският премиер Виктор Орбан по повод оттеглянето на германския канцлер Ангела Меркел от поста. Публикацията е качена на сайта abouthungary.hu, който се администрира от унгарското правителство.

Възстановяването на сътрудничеството в Европа ще изисква "свръхусилия" след ерата на Меркел, посочва той и допълва, че в момента общността е обхваната от "германизация", опити за федерализация, миграция и джендърство.

В своя коментар Орбан припомня и някои съвместни моменти с Ангела Меркел. 

"Ние управлявахме финансовата криза през 2010 година, бяхме партньори в борбата за поддържане на целостта на ЕС и заедно наблюдавахме безпомощно европейската трагедия от избухването на руско-украинската война", пише той. След това обаче идва "разривът" в отношенията  - имигрантската криза през 2015 година.

Унгарският премиер сравнява случилото се като стара травма - колкото и да се лекува и да се извършва рехабилитация, вече нищо не е същото. Мигрантската вълна е Рубикон за отношенията между Унгария и Германия и е показала различията - философски, политически и емоционални.

"Кризата показа, че за унгарците и другите държави в Централна Европа, родината е всичко. Нацията е в основата и без патриотизъм здравословният емоционален живот е невъзможен. Оказа се, че германците са тръгнали по друг път на европейската цивилизация - на някакъв вид постхристианска и постнационална държава", смята Виктор Орбан.

Унгарският премиер не винаги е бил така критичен към Германия и Ангела Меркел, припомня европейското издание Politico. През 2019 година след разговори с германският канцлер Виктор Орбан коментира, че "на хоризонта няма бъдещо събитие, което да наруши германско-унгарските отношения". През 2020 година той призна, че е уговарял Ангела Меркел да не се отказва от поста си.

В последната година Виктор Орбан извади своята партия "Фидес" от семейството на Европейската народна партия (ЕНП) и се насочи към по-задълбочени връзки с крайнодесните Марин льо Пен и Матео Салвини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Много го въздигна тоя наш хелоуинчо. До Орбан е доста далече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Навсякъде се краде(с мярка), но единствено в Унгария и България управляват крадци-самохвалковци, които се и гордеят със своите деяния. И двамата cвинeпoдобни потопиха страните си, но това не им пречи да се бият в гърдите колко много са сторили за милите си татковини. Нашият кpaдец-кокошкар(ББ) има сериозен принос в техниките на присвояване. Освен ежедневните золуми, той въведе и практиката на " отложено крадене". Давам ти аванс за магитрала Хемус с банкова гаранция само за озеленяването, нищо че процедурата по отчуждаването не е започнала. Давам(на вълка, шиши) ти заем от 150 млн лева, голямата част от които ще ми върнеш на краят на 10 годишният срок на кредита. Евалла Бойко, машалла Бориссов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Тоя ***, разори унгарците - тръгнал да се сравнява в Меркел :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още