IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: Централна Европа трябва да се обедини около християнските си корени

Западна Европа експериментира с лишен от божественост космос, семейства на дъгата, миграция и отворени общества, смята унгарският премиер

22:19 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Страните от Централна Европа трябва да се обединят, за да запазят своите християнски корени на фона на експериментите в Западна Европа с еднополовите бракове, имиграцията и атеизма. На това мнение поне е унгарският премиер Виктор Орбан, който направи изказването си по време на събитие за откриване на паметник, посветен на Трианонския договор.

„Западна Европа се отказа от… Християнска Европа и вместо това експериментира с лишен от божественост космос, семейства на дъгата (дъгата е символ на ЛГБТ общността и представлява многообразието от полове и сексуална ориентация – бел. ред.), миграция и отворени общества“, коментира Орбан в своя реч, цитиран от Ройтерс.

По думите му паметникът, който се намира близо до парламента на страната, е призив към страните от Централна Европа за подсилване на тяхното сътрудничество и обединение около това, което той определи като „полско лидерство“.

В Полша – основният съюзник на Унгария в Централна Европа, управляващата партия „Закон и справедливост“ застъпва консервативни ценности от идването си на власт през 2015 г. и превърна противопоставянето на „ЛГБТ идеологията“ в своя основна изборна стратегия.

Според правозащитни групи в Унгария враждебността спрямо ЛГБТ+ хората е нараснала, откакто Орбан спечели трети мандат на премиерския пост през 2018 г.

Самият Орбан рядко критикува еднополовите семейства, но председателят на парламента, който е дългогодишен приближен на премиера, сравни осиновяването на деца от еднополови семейства с педофилия.

Миналата седмица два флага с дъга бяха свалени от обществени сгради в Будапеща, което накара американското посолство да предупреди, че неонацистките групи не трябва да бъдат толерирани в страната.

За мнозина унгарци Трианонският договор, подписан след края на Първата световна война, е национална травма, тъй като той отнема две трети от територията на страната и оставя милиони етнически унгарци извън пределите на родината – в днешна Румъния, Словакия, Сърбия, Австрия и Украйна.

Орбан даде гражданство на етническите унгарци, живеещи в чужбина, и също така им позволи да участват в изборите като част от усилията му да възстанови чувството за национална гордост в страната. Техните гласове му помогнаха и да спечели силно мнозинство на парламентарните избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още