IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около икономическото възстановяване оцвети в зелено борсите в Европа

След като надмина пазарните очаквания със своя отчет, акциите на Barclays затвориха сесията с ръст в стойността от близо 7 на сто

19:30 | 23.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната последна сесия за седмицата с ръстове, докато инвеститорите гледат с все по-голям оптимизъм икономическите и корпоративни данни, описващи картина на постепенно възстановяване от щетите, нанесени от пандемията от коронавирус, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 записа ръст от 0,62% до ниво от 362,5 пункта.

Германският индекс DAX напредна със 102,69 пункта, или с 0,82%, до равнище от 12 645,75 пункта.

Френският показател CAC прибави 1,2% към стойността си, изкачвайки се до ниво от 4909,64 пункта.

Британският измерител FTSE нарасна с 1,29 на сто до 5860,28 пункта.

Оптимизмът сред инвеститорите беше подкрепен от изказването на говорителя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, която сигнализира за напредък в преговорите с Белия дом за осигуряване на допълнителна държавна подкрепа.

Трейдърите не останах безразлични и към данните от Великобритания относно продажбите на дребно, които нарастват с повече от очакваното през септември. Обемът на стоките, продавани в магазините и онлайн, е нараснал с 1,5% на месечна база през септември, съобщи по-рано днес Службата за национална статистика, надминавайки прогнозите на икономистите за ръст от 0,2%. Това е петият пореден месец на нарастващи продажби на дребно и третият най-голям ръст досега тази година. 

Продажбите на дребно вече са с 5,5% по-високи в сравнение с нивото преди пандемията през февруари. На тримесечна база до септевмри обемът на продажбите на дребно се е увеличил със 17,4% в сравнение с предходните три месеца. Това е най-голямото регистрирано тримесечно увеличение тази година, като продажбите се повишават от рекордно ниските нива по-рано 2020 г. на фона на блокирането заради коронавируса.

В САЩ броят на американците, кандидатствали за първи път за обезщетение за безработица, спада до 787 000 през миналата седмица, най-ниското ниво от април, но остава на равнище, показващо, че възстановяването на пазара на труда се бори с пандемията на коронавируса.

Броят на всички подадени молби спадат рязко за втора поредна седмица до 8,373 милиона. Данните от предходната седмица бяха ревизирани до 9,397 милиона. Тези молби отчасти падат, защото много хора са изчерпали правото си на редовни държавни помощи.

Днес обявиха своите корпоративни отчети редица големи европейски компании. Британската банка Barclays надминава очакванията на анализаторите за приходи, нетна и оперативна печалба. Включеният в състава на основния британски борсов индекс FTSE-100 кредитор отчете печалба преди данъци от 1,15 млрд. британски лири (1,50 млрд. долара) в сравнение с 246 млн. лири за същия период година по-рано. Печалбата преди данъци се очаква да нарасне до 507 млн. британски лири според изчисленията на банката. Книжата ѝ поскъпнаха с 6,96 на сто.

Daimler също изненада пазарите като повиши прогнозата си за печалбата за 2020 г., след като отчете по-добра от очакваното печалба за третото тримесечие на фона на по-силните продажби в Китай, стимулирали маржа в звеното Mercedes-Benz. Акциите на Daimler поскъпнаха с 1,03%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още