IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН ще се опита да реши конфликта в Керченския проток

Русия и Украйна си разменят взаимни обвинения за възникналото напрежение

08:18 | 26.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Активисти са сложили в знак на протест хартиени лодки пред сградата на руското посолство в Киев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Активисти са сложили в знак на протест хартиени лодки пред сградата на руското посолство в Киев. Снимка: Ройтерс

Съветът за сигурност на ООН ще се събере в понеделник на извънредно заседание заради военното напрежение между Украйна и Русия, която задържа три украински военни кораба в Керченския проток, предаде AFP, като се позова на дипломати в ООН.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност е поискано и от Русия, и от Украйна, уточняват дипломатите. Русия е поискала то да започне в 11 ч. нюйоркско време (16 ч. по Гринуич), добавя агенцията, цитирана от БТА.

„Във връзка с опасното развитие на ситуацията в Азовско море и последвалите събития Русия поиска свикване на извънредно открито заседание на Съвета за сигурност на 26 ноември с дневен ред "Поддържане на международния мир и сигурност". Заседанието е насрочено предварително за 19 ч. московско време", казва заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянский.

В Москва Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) заяви, че има "неопровержими доказателства за използването от Киев на украинските военноморски сили за провокация в Черно море", предаде DPA. ФСБ заяви това, след като руски граничари откриха огън срещу три украински военни кораба, които се опитаха да преминат през Керченския проток. ФСБ каза, че "са използвани оръжия, за да бъдат накарани украинските военни кораби да спрат".

Задържаните украински военни кораби, нарушили руската граница и задържани в Черно море, ще бъдат доставени в пристанището на Керч, предаде ТАСС, като цитира "граничната служба на ФСБ в република Крим".

Междувременно въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност по решение на началника на генералния щаб, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от ТАСС.

„Въз основа на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждане на режим на военно положение, началникът на генералния щаб издаде заповед за привеждане на съединенията и частите на въоръжените сили в пълна бойна готовност", се казва в съобщението.

Заради ситуацията в Керченския проток, секретарят на Съвета Александър Турчинов тази нощ обяви подкрепеното от президента на Украйна предложение за въвеждане на военно положение за 60 дни. То ще бъде разгледано днес от Върховната рада, която ще се събере в 16 ч. местно време, съобщи нейният председател Андрий Парубий.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още