IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Растежът на европейската икономика още не е повод за самоуспокоение

Показателите за растежа се запазват слаби, а самият ръст остава неустойчив, смята еврокомисарят

22:58 | 14.08.13 г.
Оли Рен: Растежът на европейската икономика още не е повод за самоуспокоение

Европейският комисар по финансовите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че публикуваните днес данни за връщането на икономиката на еврозоната към растеж през второто тримесечие на годината обнадеждава и дава основания да се предполага, че икономиката на Европейския съюз започва да се съживява, съобщи Интерфакс.

По думите на Рен, цитиран от говорителката на Европейската комисия Шантал Хюз, данните потвърждават пролетната прогноза на ЕК и очакваният изход от рецесията.

Статистическите данни показват и правилността на приетите антикризисни мерки, насочени към стабилизирането на европейската икономика и към провеждането на структурни реформи с цел подкрепа на икономическия растеж и създаването на работни места, смята той.

Същевременно обаче еврокомисарят не вижда причини за самоуспокояване. „Засега не можем да обявим, че кризата е отминала. Все още остават за преодоляване сериозни препятствия, показателите за растежа се запазват слаби, а самият ръст остава неустойчив“, твърди той.

Според него разликата в темпото на разширяване на икономиките в отделните страни от ЕС засега е прекалено голяма, а нивото на безработица в редица държави е недопустимо високо.

Важните реформи са едва започнати и предстои да бъде извървян още дълъг път, убеден е Рен. “Връщането към устойчив икономически растеж не е далеч, но само при условие, че противодействието на кризата бъде осигурено на всички фронтове, т. е. Бъде реформирана икономиката, бъде осигурен контрол над държавните и частните дългове и бъдат положени основите на реален икономически и валутен съюз“, подчертава той.

Предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат сочат, че през второто тримесечие икономиката на еврозоната е излязла от задържалата се рекордно дълго рецесия. БВП на държавите-членки на валутния съюз се  разширил с 0,3% през периода април-юни в сравнение с предходните 3 месеца благодарение до голяма степен на добрите показатели в двете най-големи икономики – Германия и Франция. На годишна база обаче се отчита свиване на икономиката с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още