IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Португалия може да има нужда от нова помощ

Според говорител на комисаря той искал да подчертае ангажимента на ЕС към Лисабон

20:56 | 04.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оли Рен: Португалия може да има нужда от нова помощ

Подкрепената от международни кредитори Португалия може отново да има нужда от финансова помощ, когато се върне отново на капиталовите пазари, смята европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от финландският канал MTV 3.

Пред телевизията финландецът заявява: „За ЕС би било добре да е подготвен, че може да се наложи да построим един вид мост, когато Португалия се върне на пазарите“. Рен не пожела да назове детайли.

Говорител на комисаря заяви в сряда в Брюксел, че според сегашните изчисления Лисабон ще може да бъде отново напълно готов за завръщане на финансовите пазари през 2014 г. Забележката на Рен трябвало да се разглежда като израз на дълга на комисията към Лисабон.

„Португалия има и ще има подкрепата на комисията и на европейските институции“. Страната вече получи от европейските си партньори и Международния валутен фонд (МВФ) финансова помощ в размер на 78 млн. евро.

Говорителят заяви още, че програмата вече показвала резултати. На пазарите се спекулира, че програмата може да не е достатъчна заради лошото конюнктурно състояние. Вицепредседателят на делегацията на ЕС за надзор на Португалия, Петер Вайс, обяви във вторник, че според експертите Португалия няма да има нужда от нова спасителна програма.

Изпадналата в криза страна от еврозоната успя в сряда да премине първи тест на финансовите пазари, след като получи спасителния пакет. На търг бяха предложени 18-месечни ценни книжа, които бяха посрещнати с голям интерес от страна на инвеститорите. По данни на Лисабон в хазната са влезли 1 млрд. евро. 

Само преди няколко седмици Оли Рен направи друго изказване за Португалия, в което подчерта, че ситуацията в страната и много различна от тази в Гърция, отбелязвайки, че португалският дълг е много по-малък от гръцкия, а политическият консенсус за необходимостта от спасителен план – по-широк.

“Уверен съм, че Португалия ще продължи да изпълнява своята програма за фискална консолидация”, посочи еврокомисарят на кратка пресконференция след срещи с премиера Педро Пасуш Коелю, министъра на финансите Витор Гашпар, бизнес лидери и синдикалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
А за нас кога? Ние сме вече пред фалит и без заплати и пенсии. Хер флик ще взема заем да плаща друг заем... ние не сме скъперници - 10 млрд само ще ни оправят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още