IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Необходим е „въздействащ и значим“ пакет от икономически стимули

Изказването е в подкрепа на коригирането на сегашните правила на програмата, които ограничават покупките до 33% от дълга на съответната страна

19:31 | 16.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да въведе „въздействащ и значим“ пакет от стимули на следващата среща на ръководството си през септември. Това заявява членът на Управителния съвет Оли Рен в четвъртък, цитиран от Bloomberg.

В интервю за в. Wall Street Journal той посочвя, че е по-добре за ЕЦБ да надхвърля, отколкото да догонва пазарните очаквания, когато става въпрос за нови мерки за подкрепа.

Коментарите му отслабиха еврото и понижиха доходността по облигациите на континента. Минути след 9:30 ч. българско време цената на еврото падна до 1,11 долара.

Изказването на гуверньора на Финландската централна банка идва на фона на засилващите се притеснения за задълбочаването на глобалното икономическо отслабване. По-рано тази седмица стана ясно, че германската икономика се е свила през второто тримесечие. Доходността по американските и британските дългосрочни облигации отбеляза спад под техните по-краткосрочни еквиваленти, което обикновено се възприема като признак за задаваща се рецесия.

ЕЦБ вече се очаква да обяви нови мерки за стимулиране на икономиката в еврозоната по време на следващата си среща на 12 септември. Очакванията са за поне намаляване на ставките по депозитите от настоящото им ниво от -0,4%. Управителят на банката Марио Драги даде сигнал миналия месец, че всички възможни варианти се разглеждат, включително ново количествено облекчение.

Рен не изключи възможността към програмата на централната банка на еврозоната да бъдат прибавени и акции, но заяви, че решението ще зависи от оценката на ЕЦБ. Изказването му е в подкрепа на коригирането на сегашните правила на програмата, които ограничават покупките до 33% от дълга на съответната страна.

ЕЦБ може още да облекчи условията по своите дългосрочни заеми за банките, които ще се предлагат за първи път през септември, допълни банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Превеждам от олиренски език на български:"Оли Рен: Необходим е въздействащ и значим пакет от икономически стимули" значи:"Оли Рен: Необходим е да бъдат намалени пенсиите на всички сегашни или бъдещи пенсионери, както и доходите на всички европейци разчитащи на заплата. Ще го направим както обикновено с печатане на пари, балъците няма да се усетят изобщо или когато се усетят ще бъде твърде късно. Почти никой (но не и стария мъдрец studioaa) няма да разбере, че стимули реално значи легализирана "кражба", но стимули за икономиката звучи по-добре просто. Кой има би имал нещо против стимули и създаване на нови работни места все пак??" Навремето Жан Виденов и неговия финансов министър Румен Гечев и агент Сотир Тодор Вълчев много стимулираха икономиката 1996-1997 и толкова много стимули бабите се биеха на опашките за хляб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Toranaga
преди 4 години
Значи положението е сериозно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още