IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Кипър е систематично важен за еврозоната

Ако Кипър фалира неконтролирано, много е вероятно това да доведе до излизането на страната от еврозоната, смята еврокомисарят по паричните въпроси

09:50 | 04.03.13 г.
Оли Рен: Кипър е систематично важен за еврозоната

Еврокомисарят по икономическите и парични въпроси Оли Рен за пореден път предупреди, че Кипър е систематично важен за еврозоната и предупреди, че излизането му от паричния съюз би било опасно, съобщи онлайн изданието EurActiv.com.

“Дори и големите държави от Европейския съюз трябва да са наясно, че всички страни от еврозоната са систематично важни“, коментира Рен с тънък намек към финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, който изрази съмненията си дали малката островна държава наистина има значение за бъдещето на европейския паричен съюз.

„Ако Кипър фалира неконтролирано, много е вероятно това да доведе до излизането на страната от еврозоната“, каза още Оли Рен. Той обаче подчерта, че правителствата на 17-те държави-членки на валутната общност са обещали да направят всичко възможно, за да спасят единната валута.

Днес финансовите министри на държавите от еврозоната (Еврогрупата) се събират на заседание, за да обсъдят спасителния план за Кипър. Страната се нуждае от около 17 млрд. евро, което не е голяма сума на фона на спасителните заеми за Гърция, Португалия и Ирландия, но пък е почти колкото целия брутен вътрешен продукт на острова.

Европейските политици са разделени в позициите си за спасяването на Кипър, като Германия и още няколко държави настояват гражданите на страната, които имат депозити в банките, също да поемат част от тежестта по стабилизирането на банковата система. Други политици обаче се опасяват, че това би предизвикало отлив на клиенти от банките и още по-тежки проблеми за банковата система.

Рен отново подчертава, че Еврокомисията се противопоставя на подобен сценарий, както и на евентуално „подстригване“ на кипърския дълг. „Не бива да намесваме вложителите в банките. Сигурен съм, че можем да намерим решение, което да отразява всички забележки на държавите от еврозоната“, коментира той.

Еврокомисарят допълни, че Европа трябва да се придържа към мерките за икономии. Той посочи, че Европа е силно задлъжняла и няма много възможности за маневри извън бюджетната консолидация. „Няма да разрешим проблемите си с растежа като разширяваме дълговете“, коментира Оли Рен.

Той посочи още, че френските власти трябва да обмислят мерки за контрол на публичните разходи. Еврокомисарят упрекна френските власти, че до момента са се фокусирали твърде много върху вдигането на данъците, отколкото върху реални мерки за ограничаване на харчовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още