IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Испания не се нуждае от още мерки на строги икономии

Оценката на еврокомисаря е силен сигнал, че ЕК се доближава до схващането на МВФ за повече гъвкавост в антикризисната политика

10:33 | 15.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Оли Рен: Испания не се нуждае от още мерки на строги икономии

Испания не се нуждае от допълнителни мерки на строги икономии до края на 2013 г., въпреки че несъмнено няма да постигне целите за дефицита, заяви европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, съобщи британският вестник Financial Times.

Изданието отбелязва, че това е най-ясният знак досега, че Брюксел отстъпва от съсредоточената върху затягането на коланите борба с кризата.

Испания трябваше да постигне бюджетен дефицит от 6,3% от брутния вътрешен продукт на страната през настоящата и 4,5% през следващата година. Въпреки че през тази седмица испанският министър на икономиката Луис де Гиндос настоя, че тези цели могат да бъдат постигнати, настоящите предвиждания на Европейския съюз са за дефицит от 8% през 2012 и 6% през 2013 г.

Оценката на Рен не съдържа нови бюджетни цели за настоящата и следващата година, но дава одобрение за структурните реформи, предложени от Мадрид като част от бюджетния план на страната, представен през септември.

„Не сме дотолкова концентрирани върху формалните цели, макар че те често по-лесно създават заглавията в медиите, защото съдържат точни проценти“, каза Рен. „По мое мнение това е както правилният начин да се реализират нещата от икономическа гледна точка, така и точният начин за прилагането им“ на правилата на ЕС, добави той.

Решението, одобрено от Европейската комисия вчера, бе оповестено на фона на демонстрациите срещу мерките на строги икономии, организирани от профсъюзите в няколко проблемни държави-членки на еврозоната, включително в Испания и Португалия, като училищата и общественият транспорт не работеха, а въздушният трафик бе разстроен.

Рен обаче предупреди, че то не представлява коренна промяна в политиката за еврозоната, уточнявайки, че Брюксел ще трябва да „разгледа всеки конкретен случай“.

Той подчерта, че Испания ще трябва да се напрегне допълнително през 2014 г., когато бюджетният дефицит, достигнал 11% от БВП през миналата година, трябва да се вмести в изискванията на Пакта за сигурност и растеж на Европейския съюз, предвиждащ горна граница от 3%.

Решението обаче представлява силен сигнал, че ЕК се доближава до схващането на Международния валутен фонд за кризата, което включва повече гъвкавост за проблемните държави като Гърция, където фиксираните цели за бюджетния дефицит доведоха до драстични съкращения в разходите в период на задълбочаваща се рецесия.

То все още трябва да бъде одобрено от държавите-членки на еврозоната, включително от Германия, чиито представители често настояват за твърдо придържане към целите за бюджетния дефицит. Но според правилата на ЕС, приети като част от отговора на кризата, Рен има значителни правомощия да определя икономически графици, които е трудно да бъдат отхвърлени от националните правителства.

Ако бъде одобрено, решението ще премахне голямо препятствие пред испанския премиер Мариано Рахой да потърси икономическото съдействие на ЕС и Европейската централна банка. Рахой многократно е твърдял, че няма да иска спасителна помощ, ако тя е обвързана с допълнителни мерки на строги икономии.

„Вече сме решили, че за 2012 и 2013 г. Испания е предприела ефективни действия“, отбеляза Рен. „Одобрението ще се запази, докато осъществяването на мерките е стабилно и убедително“, изтъкна той.

От голямо значение е, че одобрението на Рен означава, че Мадрид няма да се наложи да предприема допълнителни съкращения в пенсионната система – линията, която испанският премиер бе обявил, че няма да престъпи, но за която мнозина от приближените му се опасяваха, че е на работната маса в Брюксел.

От Испания не последва незабавен коментар на изявлението на еврокомисаря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Класическа ситуация - политици, уплашени от улицата! Пред шубето да се изпусне тълпата от контрол, всякакви компромиси с икономиката са възможни! Даже следват един след друг, защото улицата трудно тръгва, но ако набере скорост, после и трудно се спира!Паника, аз виждам само ярки сигнали за паника сред "свещените крави" в Брюксел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още