IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Испания е „отворена“ да поиска помощ от ЕС

На този етап правителството в Мадрид няма окончателно решение, но вече не отхвърля така категорично варианта за спасителен кредит

11:11 | 15.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Оли Рен: Испания е „отворена“ да поиска помощ от ЕС

Испанското правителство е "отворено" за възможна молба за нова финансова помощ от Европейския съюз, въпреки че засега никакво решение не е взето по въпроса, заяви европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен в интервю Bloomberg.

"Имаме готовност да действаме, в случай на молба (за помощ) от някоя страна членка. Доколкото разбирам, испанското правителство е отворено по въпроса, макар че никакво решение не е взето", изтъкна Оли Рен.

След като първоначално отхвърли подобна перспектива, Мадрид вече не изключва вероятността да се обърне към ЕС, за да се справи със сериозните проблеми с финансирането си на финансовите пазари.

В края на юни Испания издейства от ЕС спасителната финансова помощ за рекапитализиране на испанските банки в размер до 100 милиарда евро в замяна на стриктни реформи във финансовия сектор и ангажимента да намали бюджетния си дефицит.

По въпроса за кризата в еврозоната като цяло Оли Рен призна, че "за съжаление" няма бързо решение и че ситуацията изисква продължителни действия за реформи в ЕС.

"Следващите месеци ще бъдат важни, тъй като ще се съсредоточим едновременно върху краткосрочното стабилизиране на пазара и преструктурирането на основите на еврозоната", отбеляза европейският комисар.

Според него еврозоната е преминала през "значителни неравновесия".

По данни на Евростат, публикувани вчера, брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се е свил с 0,2 процента през второто тримесечие след нулев икономически растеж през първите три месеца на годината.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още