IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Европейската фискална интеграция ще отнеме време

Тя ще включва по-ясно прехвърляне на правомощия, което е въможно само в средносрочен план, посочи еврокомисарят

22:31 | 12.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оли Рен: Европейската фискална интеграция ще отнеме време

ЕЦБ и някой политици от ЕС и САЩ призоваха за по-тясна икономическа интеграция в еврозоната – процес, който ще изисква разширавяне на правомощията на Европейската комисия по отношение на националните бюджети.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен обаче подчерта, че този процес ще отнеме време. 

„Повече фискална интеграция вероятно ще включва по-ясно прехвърляне на правомощия, което е въможно само в средносрочен план”, заяви той пред Европейския парламент.

„Достигнахме ситуация, в която поемането на повече взаимен риск изисква по-тясна фискална интеграция, за да бъде той оправдан”, посочва еврокомисарят. 

Конкретизирането на стъпките към тази интеграция обаче ще възвърне доверието, изтъква Рен.

Икономистът призова също така за придвижване към банков съюз – стъпка, която би могал да се предприеме по-бързо. „В краткосрочен план може да се направи повече за сатабилизиране на финансовия сектор в Европа.”

Рен каза още, че Испания няма да има нужда да посреща допълнителни фискални цели или да провежда нови структурни реформи в замяна на финансова помощ, след постигнатата вече договореност с еврогрупата през уикенда за рекапитализиране на местния банков сектор със 100 млрд. евро.

Еврокомисарят призова и за възможност за директна рекапитализаци на банки от постоянния спасителен фонд за еврозоната (ESM - European Stability Mechanism).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още