IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЛАФ ще си партнира с Европейската прокуратура за кражбите от еврофондове

Европейската служба ще има повече права при разследване на случаи, предвиждат законодателни промени

21:12 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) ще си сътрудничи с Европейската прокуратура за борба с кражбите на европейски средства. Това е записано в предложение на Европейския съвет за промени в регулацията за работата на ОЛАФ.

Целта им е укрепване на възможностите за разследванията на Службата и по-силна защита на финансовия интерес на ЕС, посочват от Съвета.

Освен сътрудничеството с европейските прокурори, ОЛАФ да има достъп до информация за банкови сметки, съвместно с националните власти, което е от съществено значение за проследяване на парични потоци при кражби от европейските фондове, посочват от Съвета. ОЛАФ ще има и повече права при инспекции на място, а докладите им ще бъдат признавани за доказателство при съдебни процедури.

Регулацията за ОЛАФ трябва да бъде разгледана и от Европейския парламент по време на сесията през декември.

Европейската прокуратура ще започне своята работа в началото на 2021 година.

Идеята на европейските власти е двете институции да си сътрудничат и да обменят информация по казуси. Това ще действа само за държавите, които са част от проекта за Европейската прокуратура (22 държави от ЕС, тоест всички с изключение на Полша, Унгария, Дания, Швеция и Ирландия).

В останалите държави ОЛАФ ще работи както преди, посочват още от Съвета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още