IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчаването на блокадите и надеждите за лекарство окрилиха европейските пазари

Всички сектори и водещи борси в Европа бяха на положителна територия в петък

19:05 | 17.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските борси завършиха сесията в петък с ръстове, след като по-рано през деня бе съобщено за дори резултати от лечение на коронавирус с лекарство на компанията Gilead Sciences.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се придвижи напред с близо 2,4%, като секторът на пътуванията и свободното време записа ръст от над 6%. Всички сектори и водещи борси бяха на положителна територия.

Британският измерител FTSE 100 отчете повишение от 2,4%, а германският DAX се покачи с близо 2,9%. Още по-значително беше повишението в Париж, където френският CAC скочи с малко над 3%.

Ръстовете са факт, след като медицинският новинарски уебсайт STAT съобщи, че пациенти в болница в Чикаго, които експериментално се лекуват с медикамента ремдесивир, отбелязват значително подобрение.

В същото време редица държави по света, сред които САЩ и Германия, започват постепенно да въвеждат планове за облекчаване на строгите блокади, наложени за ограничаване на коронавирусната пандемия.

По-рано тази седмица от Международния валутен фонд съобщиха, че се очаква световната икономика да се свие с 3% през тази година, преди да се върне към растежа с 5,8% следващата година.

В петък бяха публикувани и окончателните данни за инфлацията в еврозоната през март. От тях става ясно, че ръстът на потребителските цени се забавя по-осезаемо до 0,7% от 1,2% през февруари. Забавяне, но по-малко, има и за целия Европейски съюз.

При индивидуалните акции ръстовете в сектора на свободното време поведе операторът на киносалони Cineworld с увеличение в цената от 21,4%. Книжата на британската аутсорсинг компания Capita прибавиха 10,2%.

На обратния пълюс бяха акциите на германската компания за доставки на храна Hellofresh, които поевтиняха с 4,3%, както и тези на биотехнологичната фирма Diasorin, които се разделиха с 3,7% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още