IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново разследване срещу Deutsche Bank?

Германската прокуратура стартира ново разследване по обвинение за манипулиране на лихвените проценти

19:18 | 29.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската прокуратура е стартирала поредно предварително разследване на ролите на отделни лица във връзка с участието на Deutsche Bank в скандала по манипулиране на лихвените проценти, съобщава Ройтерс, базирайки се на информация на The Financial Times.

По-рано този месец агенцията съобщи, че регулаторният орган на Германия Bafin е отправил сериозни критики срещу Deutsche Bank в доклада си от разследванията за манипулиране на междубанковите лихвени проценти като Libor.

Германският регулатор разследва банката и ролята ѝ по време на финансовата криза, когато световен междубанков механизъм за лихвени проценти по заеми бе манипулиран.

Сега прокуратурата във Франкфурт стартира нова разследване след публикуването на доклада, който бе изключително критичен към поведението на управителите на банката по времето, когато се в случвала играта с лихвените проценти.

Всяко ново разследване ще задълбочи юридическите затруднения на Deutsche Bank и ще усложни задачата на бъдещия изпълнителен директор Джон Краян, който трябва да преобрази банката, поемайки позицията от 1 юли.

Краян бе избран за нов изпълнителен директор, след като сегашните двама напуснаха през юни след поредица от регулаторни спречквания, неизпълнени обещания за представянето на банката и вот на недоверие от страна на акционерите.

Вестникът цитира Надя Нисен, старши прокурор, според която е стартирано предварително разследване и заподозрените са уведомени за процеса.

В петък Deutsche Bank заяви, че „докладът на Bafin потвърждава разкритията ни, че нито сегашни, нито настоящи членове на управителния съвет или изпълнителния борд на Deutsche Bank са инструктирали служители да манипулират междубанковите лихвени проценти или са били наясно за каквито и да е опити за манипулации преди юни 2011 г., когато определено поведение за пръв път попадна в полезрението на банката по време на нейно разследване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Немската прокуратура ги скъса от проверки! А уж чуждите банки били най-стабилни и все ни ги бутат за пример!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още