IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново правителствено искане застрашава спасението на Lufthansa

Държавата обвързва пакета с условието авиокомпанията да придобие всички поръчани самолети от Airbus, което може да направи спасението икономически неизгодно

12:00 | 23.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Спасяването на финансово затруднената германска авиокомпания Lufthansa се забавя. В последната фаза на разговорите федералното правителство на Германия е подало нови искания, които биха направили санирането на концерна почти невъзможно, пише Handelsblatt, като се позовава на информирани източници. Според тях Lufthansa трябва да приеме всички самолети, които са поръчани от европейски производител. Всъщност става въпрос за Airbus, европейския конкурент на Boeing.

Това би било огромно финансово бреме за Lufthansa, която е поръчала десетки самолети от Airbus. През следващите три до четири години ще бъдат необходими над пет милиарда евро, за да бъдат придобити поръчаните нови самолети, твърдят експерти. По този начин обещаната от федералното правителство сума от около девет милиарда евро ще бъде значително намалена, а спасяването концерна вече няма да бъде изгодно чисто от икономическа гледна точка, твърдят преговарящи.

На фона на тази нова тежест представителите на федералното правителство и компанията не са успели да се споразумеят за пакета за преструктуриране. Ето защо заседанието на надзорния съвет, насрочено за петък, беше отложено за понеделник. Lufthansa не коментира темата.

Подобно на своите конкуренти, компанията е силно засегната от кризата. Поради ограниченията за пътуване флотът на Lufthansa е приземен от седмици, а финансовите резерви на групата изтъняват. Ако правителството и концернът не успеят да постигнат споразумение в следващите няколко дни, тогава фалитът на най-голямата европейска авиокомпания би бил реален.

"Никой не се интересува от този сценарий", каза човек, запознат с разговорите. Федералното правителство и Lufthansa планират да продължат преговорите през уикенда. Безспорно е, че държавата трябва да получи пряк дял от 20 процента и конвертируеми облигация на стойност пет процента плюс една акция. Тогава тя може ефективно да предотврати например враждебни поглъщания.

По време на разговорите обаче беше обсъдено възможно намаляване на капитала, казват източници. Ако това се случи, стойността на акциите ще бъде намалена, така че инвеститорите ще трябва да приемат известна отстъпка.

Най-голямата пречка е приемането на самолетите на Airbus. Надеждните са, че в крайна сметка това искане ще бъде преосмислено. В крайна сметка компанията ще се нуждае от поне 100 по-малко машини, тъй като търсенето на полети вероятно ще намалее. Ето защо и флотът ще се свие, както вече стана ясно от изказвания на главния изпълнителен директор Карстен Шпор.

Със задължението да поеме всички самолети федералното правителство вероятно иска да спечели политически дивиденти. Наскоро Европейската комисия заяви, че държавната помощ също трябва да отчита мерките за опазването на околната среда, припомнят правителствени кръгове. Подновяването на флота на Lufthansa би помогнало за това - новите самолети консумират по-малко гориво. А самата държавна помощ трябва да бъде одобрена от ЕК.

Другите трудности

Ръководството на Lufthansa се стремеше към мълчаливо участие на държавата и по друга причина. То се страхува, че излизането на държавата от концерна след време ще бъде трудно, особено ако делът на държавата е голям. Почти всички в бранша сега вярват, че кризата ще продължи с години. Преди няколко дни обаче ЕК постанови, че държавите могат да участват в дружества, листнати на борсата, за максимум шест години. Ако те не излязат след този срок, в Брюксел трябва да бъде представен план за преструктуриране. Ето защо на германската държава може да ѝ се наложи да предаде акциите си преждевременно, ако авиокомпанията все още не е излязла напълно от кризата.

Освен това има допълнителни изисквания: ЕС изисква да не се изплащат дивиденти, докато държавата не излезе от концерна. Това прави Lufthansa по-малко привлекателна за акционерите и може да затрудни бъдещите мерки на капиталовия пазар.

При това преди началото на кризата Lufthansa стартира цялостно преобразуване в холдингова компания, за да стане по-привлекателна за международните инвеститори. Тъй като все още съществува риск от изпадане от Dax, на групата може да ѝ бъде трудно да се рефинансира на капиталовия пазар в бъдеще. Това, от своя страна, би увеличило зависимостта от държавните помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още