IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият управител на Турската централна банка не бърза

Централната банка „решително ще използва всички политически инструменти за постигане на своите цели за ценова стабилност“, заяви той

14:32 | 09.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Неджи Агбал. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Неджи Агбал. Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка ще се намира в режим на преразглеждане на политиките си до следващата среща на нейното ръководство. Това заяви новият гуверньр на институцията Наджи Агбал в първия си публичен коментар, след като през почивните дни стана ясно, че той поема поста.

Думите му са знак, че централната банка няма да предприеме незабавни действия след неочакваното му назначаване.

Преди срещата на Комисията по парична политика на централната банка за 19 ноември „настоящата ситуация и очакванията ще бъдат разгледани, случващото се ще бъде наблюдавано отблизо, а необходимите политически решения ще бъдат взети на базата на наличните данни и финални оценки“, заяви Агбал в изявление два дни след назначаването му от президента Реджеп Ердоган, цитиран от Bloomberg.

Централната банка „решително ще използва всички политически инструменти за постигане на своите цели за ценова стабилност“, посочи още Агбал. „Връзката на паричната политика ще бъде подсилена в рамката на прозрачност, отчетност и принципи на предвидимост“, каза още той.

В неделя смяната на гуверньора бе последвана и от изненадваща оставка на турския финансов министър и зет на президента Берат Албайрак.

42-годишният Албайрак посочи здравословни причини за решението си да се оттегли от позицията си на финансов министър, става ясно от съобщението, публикувано на проверения му акаунт в Instagram.

„Реших да не продължавам задълженията си като министър след пет години на поста заради здравословни причини. Ще прекарвам времето си с майка ми, баща ми, съпругата и децата ми, които пренебрегвах много години по необходимост“, обяви Албайрак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още