IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият подход на Фед към инфлацията насърчи оптимизма на Wall Street*

Инвеститорите следят и последните икономически данни в САЩ

17:42 | 27.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка:  Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в четвъртък на зелена територия, след като Федералният резерв представи нова рамка за подхода си към инфлацията, която може да задържи лихвите по-ниски за по-дълъг период от време, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 226,35 пункта, или 0,79%, до ниво от 28 555,92 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 12,38 пункта, или 0,36%, до 3491,30 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,09%, с 10,35 пункта до 11 683,57 пункта.

В речта си за откриването на годишния симпозиум по икономическите въпроси в Джексън Хоул, Уайоминг, управителят на Фед Джером Пауъл обяви, че централните банкери официално са се съгласили на т.нар. "средна цел за инфлация". Това означава, че Фед ще позволи на инфлацията да се движи „умерено“ над 2-процентовата цел „за известно време“ след периоди, когато е била под нея.

Централната банка от години се опитва да задържи инфлацията на ниво от 2%, или темпа на повишаване на цените, който банкерите смятат за управляем и показателен за здрава икономика. Но след финансовата криза инфлацията в САЩ по-често остава под тази цел.

"Това е невероятно", коментира Джим Креймър от CNBC. "Пауъл основно каза: „Ще оставим нещата да вървят със своето темпо. И ние няма да бъдем част от уравнението, докато икономиката всъщност не стане дори по-добра, отколкото си мислим".

Акциите на Citigroup поскъпват с 0,9%. Книжата на JPMorgan Chase, Bank of America и Wells Fargo се търгуват с повече от 1% по-високо.

Инвеститорите насочват вниманието си и към последните икономически данни от САЩ. Броят на молбите за обезщетение при безработица възлиза на сезонно коригирани 1,006 милиона за седмицата, приключила на 22 август, показаха данните на Министерството на труда, публикувани в четвъртък.

Отделен доклад на Министерството на търговията потвърди, че през второто тримесечие икономиката на САЩ е претърпяла най-дълбокото си свиване за последните поне 73 години. Брутният вътрешен продукт на страната се е понижил с 31,7% на годишна база през последното тримесечие, заяви правителството във втората си оценка. Предварителната оценка на властите от миналия месец показа икономическо свиване от 32,9% за периода от април до юни.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,711% и 1,458%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 93,12 пункта.

Еврото поевтинява с 0,30% спрямо щатската валута до 1,179 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,71 долара до 44,93 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат спад в стойността си - от 0,54 долара до 42,85 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 1,02% до 1930 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:27 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още