IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият кръг преговори между Лондон и Брюксел се оказа пореден провал

И двете страни предупредиха, че договарянето на сделка все още е далече

17:00 | 23.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Коли минават край рекламен банер, който е част от правителствена кампания за насърчаване на бизнеса да се подготви за края на преходния период след Brexit. <em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Коли минават край рекламен банер, който е част от правителствена кампания за насърчаване на бизнеса да се подготви за края на преходния период след Brexit. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз за бъдещите им взаимоотношения отново завършиха, без да бъде постигнат напредък, като нито една от страните не иска да направи компромис. За да бъде постигната сделка обаче ще трябва това да стане бързо, тъй като остават само седмици до крайния срок.

След нов кръг от разговори в Лондон главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви пред репортери, че остават някои „големи различия“ между двете страни. Той допълни, че от британска страна не е била показана готовност за преодоляване на кризата.

„Не вярвам в авантюризма на преговорите, когато те са толкова сложни“, посочи той, цитиран от Bloomberg. „Не смятам, че имаме време за тези игри“, допълни той.

От своя страна високопоставен британски държавен представител заяви пред Ройтерс, че преговорите са еднакво близо както до пробив, така и до провал. Според него топката е в полето на ЕС, който сега трябва да адаптира позицията си.

„Мога да видя как или постигаме пробив относително бързо, ако те (ЕС – бел. ред.) коригират позицията си по важните области и ако не го направят, ние също няма. Наистина е в техните ръце до голяма степен“, посочи представителят.

Не се очаква двете страни да постигнат напредък този месец, заяви в изявление британският представител в преговорите Дейвид Фрост. Според него въпреки усилията на Лондон за постигане на сделка „трябва да приемем възможността, че такава няма да бъде достигната“.

Представители и от двете страни се надяваха, че тази седмица ще бъде постигнат по-значителен напредък, след като миналата бе проведен телефонен разговор между премиера Борис Джонсън и ръководството на ЕС, който поне привидно даде нов тласък на преговорите. Оттогава представители на двете страни проведоха три неформални срещи, но така и не можаха да бъдат преодолени основните пречки.

След пет месеца на преговори Лондон и Брюксел все още се намират в задънена улица и то в общи линии по едни и същи въпроси – правата за риболов в британски води, правилата за справедлива конкуренция и как да бъдат решени противоречията, породени от споразумението.

През изминалия месец Барние намекна къде ЕС е готов на компромис, но европейските представители не са доволни, че от британска страна не е направено същото.

Ако двете страни не се договорят, след края на преходния период тази година митата и квотите за търговия между ЕС и Великобритания отново ще влязат в сила. Въпреки че Лондон иска да бъде постигнат напредък до края на лятото, за Брюксел срокът е срещата на върха на европейските лидери през октомври. След това постигнатото споразумение трябва да бъде одобрено от страните членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още