IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият косовски премиер изключва промяна на границите със Сърбия

Авдулах Хоти обеща нормализиране на отношенията с Белград, което е условие за приемането на Косово в ООН

16:39 | 03.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Косовският  парламент избра ново правителство, а премиерът обеща да постигне споразумение за нормализиране на отношенията със Сърбия, което би позволило на Косово да стане част от ООН, предава Ройтерс.

Новото правителство на премиера Авдулах Хоти от дясноцентристката Демократическа лига на Косово беше подкрепено от 61 депутати в 120-местния парламент след седмици на преговори.

„Окончателното споразумение между Косово и Сърбия ще се основава на реципрочното признаване на двете страни“, каза Хоти пред депутатите. „Няма да позволим никакви промени на границите или размяна на територии със Сърбия“, допълни той.

Хоти обеща да премахне всякакви търговски бариери за стоки, идващи от Сърбия, както призоваха САЩ и Европейският съюз, за да се възобнови диалога под егидата на Брюксел, който беше прекратен през 2018 г.

Събрия, заедно с традиционния й съюзник Русия, блокира членството на Косово в международни организации, включително ООН.

Споразумение за взаимно признаване между Косово и Сърбия е предварително условие за Белград за присъединяване към ЕС.

Хоти беше вицепремиер в предишното правителство та Албин Курти от лявата партия „Самоопределение“, което беше свалено с вот на недоверие в парламента през март след спорове за предприетите мерки за овладяване на коронавирусната криза и отмяната на митата върху сръбски стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още