IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови обиски в централата на Deutsche Bank

Според банката целите на разследването са клиенти, прокуратурата не дава информация

16:05 | 09.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на най-голямата германска банка Deutsche Bank бе обискирана. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на най-голямата германска банка Deutsche Bank бе обискирана. Снимка: Ройтерс

Прокурори обискираха централата на най-голямата германска банка Deutsche Bank, но не посочиха за какво предполагаемо престъпление търсят доказателства, предава DPA, позовавайки се на източници, свързани с разследването. Прокуратурата във Франкфурт също не оповести детайли.

Според агенцията са връчени призовки във връзка с текущо разследване.  Базираната във Франкфурт Deutsche Bank първоначално отказа коментар. Впоследствие компанията обяви, че клиенти на банката са били мишената на днешните обиски.

"Мога да потвърдя, че днес бяха претърсени офиси на Deutsche Bank във Франкфурт по искане на прокурорите във Висбаден", заяви говорител на банката.

Висбаден се намира съвсем близо до Франкфурт. По думите на говорителя обиските са имали за цел да получат доказателство за разследване срещу клиенти във връзка с трансакции с ценни книжа и банкови служители не са заподозрени.  Той обаче не уточни вида на трансакциите. 

Говорителят на банката отрече, че в случая става дума за разследване, свързано с данъчни измами, пране на пари и възпрепятстване на правосъдието във връзка с търгуваните в Европейския съюз сертификати за емисии на въглероден диоксид (CO2-сертификати). Според вътрешен източник става дума за спорни дивидентни сделки на клиенти.

Разследването е във връзка с т. нар. Cum-Ex-сделки, заяви пред Ройтерс запознат източник. Става дума за сделки с акции, извършени в деня на изплащането на дивиденти на дадено предприятие. Впоследствие данъчните органи възстановяват сумите на удържания данък печалба върху дивидента за купувача и продавача на акциите. Ако акциите се препродадат няколко пъти, се издават няколко сертификата за неплатен данък печалба. Едва през 2012 г. тази вратичка в закона беше затворена.

През последните дни Deutsche Bank влезе във водещите икономически новини, след като в неделя двамата главни изпълнителни директори на банката Юрген Фичен и Аншуман (Аншу) Джайн подадоха оставка заради нарастващото недоволство на акционерите от усилията им да подобрят рентабилността. На тяхно място е назначен нов главен изпълнителен директор - Джон Крайън, бивш директор в швейцарската банка UBS.

Фичен и Джайн поеха ръководството на Deutsche Bank през 2012 г., след оставката на Йозеф Акерман. Според информация на Financial Times двамата ще останат в банката като консултанти.

В средата на май Deutsche Bank потвърди, че се води вътрешно разследване в подразделението й за инвестиции в Русия по подозрение в пране на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още