IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата партида финансови отчети оцвети в зелено европейските борси

Акциите на Credit Suisse поевтиняха с около 2% заради новата информация, която банката сподели във връзка с колапса на хедж фонда Archegos Capital Management

19:40 | 29.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията на зелена територия, подкрепени от новата серия корпоративни отчети, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,46% до 463,84 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 70,11 пункта, или от 0,45%, до ниво от 15 640,47 пункта.

Френският индекс CAC се покачи с 0,37 на сто до 6633,77 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,88% към стойността си, нараствайки до равнище от 7078,42 пункта.

Във фокуса на инвеститорите попаднаха и новите икономически данни за Европа. Доверието в икономиката на еврозоната достига нов рекорд през юли на фона на продължаващото възстановяване след коронавирусните блокади. Заводите в 19-членния съюз са под пълна пара, подсилвани от подобрението и в останалата част на света, докато потребителите са отдадени на летни отпуски и услуги, които бяха недостъпни през по-голямата част от годината.

Измерителят на икономическото доверие нарасна до 119 пункта – най-високото равнище, откакто започва да се следи този показател през 1985 г. През юни той бе на равнище от 117,9 пункта. В индустрията бумът в търсенето подобрява настроенията сред мениджърите, въпреки че също така намалява и капацитета, предизвиквайки забавяния в производството.

европейски европейски

Акциите на Credit Suisse поевтиняха с около 2%, след като швейцарската банка обяви, че нейни топ мениджъри не са действали адекватно по множество предупредителни сигнали, преди банката да загуби милиарди франкове заради колапса на хедж фонда Archegos Capital Management през март. 

Доклад, публикуван в четвъртък и изготвен от адвокатска кантора за Credit Suisse, разказва подробно как служителите не са успели да се справят адекватно с риска от позициите на Archegos, тъй като сделките многократно са нарушавали лимитите за вътрешните загуби. До март сделките са се увеличили до 21 млрд. долара брутна експозиция.

Пазарите обърнаха внимание и на новата поредица корпоративни отчети.

Книжата на Airbus поскъпнаха с 0,61%, отразявайки подобрените перспективи на самолетостроителната компания, която заяви, че търсенето на самолети се възстановява по-бързо от очакваното от коронавируса. Според новата оценка доставките на самолети сега трябва да достигнат 600 броя за цялата 2021 г., прогнозират от Airbus, като това ще повиши коригираната оперативна печалба до 4 млрд. евро. Компанията очаква свободният паричен поток да достигне 2 млрд. евро.

Цената на акциите на Volkswagen нарасна с 1,57 на сто, след като автомобилната група повиши насоките си за оперативния марж за втори път в рамките на три месеца на фона на рекордно силното първо полугодие.

Акциите на Royal Dutch Shell поскъпнаха с 3,66%, след като британско-холандският концерн отчете печалба за второто тримесечие в размер на 5,5 млрд. долара заради растящите петролни и газови цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Anglo American - тоже страхотен отчет вади - за полугодието - 10 МБ данъци, ще изкупи обратно акции за 1 МБ и ще плати 3.1 МБ дивидент - по 3.31$ на акция...Ама това за вас е незначителна компания, както и Рио Тинто, нали така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още