IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis иска бързо да се отърве от дела си в Roche

Швейцарският концерн притежава почти една трета от акциите с право на глас в Roche, които се оценяват на борсата на 12,8 млрд. евро

15:52 | 03.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарският фармацевтичен концерн Novartis възнамерява още през тази година да продаде своя оценяван на милиарди евро дял в конкурента си Roche.

Предвижда се делът да бъде продаден на институционални инвеститори до няколко месеца, пише в неделя швейцарският вестник SonntagsZeitung, без да се позовава на източници.

Предпоставка за сделката е до този момент да не се стигне до срив на пазара. 

Наследниците на семейство Хофман и Оери, което основа Roche, държат контрола над концерна с минималния мажоритарен дял от 50,01 на сто от правата за гласуване. Твърди се, че те няма да увеличат дела си след трансакцията.

Novartis притежава почти една трета от акциите с право на глас в Roche, които се оценяват на борсата на 13,9 млрд. франка (12,8 млрд. евро).

Спекулациите, че Novartis възнамерява да се освободи от оценявания от борсата на над 12 милиарда евро дял в Roche, са налице още откакто бившият директор на Novartis Даниел Васела напусна концерна през 2013 г. Мениджърът искаше да постигне сливане на двата фармацевтични гиганта, но срещна малко ентусиазъм у конкурента от другата страна на река Рейн. Наследниците на семейство Хофман-Оери, което основава Roche, и които контролират групата с малкото мнозинство от 50,01 на сто от правата на глас, настояват на независимостта на фирмата.

Според експерти от бранша главният изпълнителен директор на Novartis Джо Хименес може да използва получения капитал, за да върне обратно Novartis към курса към растеж. Компанията се бори със спад на приходите при най-важния си продукт – лекарството за битка срещу левкемията Glivec за сметка на конкуренцията на по-изгодните генерици, с високи разходи за преструктурирането на бавно развиващото се поделение за лекарства за очите Alcon и с бавния старт на продажбите на лекарството за сърце Entresto.

Сделките в сектора подчертават стремежа на големите фармацевтични компании да засилят позициите си в сферите, в които бизнесът им е най-силен, като разпродават второстепенни активи. Така например през последните години Pfizer отдели ветеринарния си бизнес от основния, GSK се раздели с бизнеса си за напитки, а Johnson & Johnson и Novartis се разделиха с подразделенията си за диагностика.

По-рано през 2014 г.  вторият най-голям производител на генерични лекарства в света Actavis похарчи 23,8 млрд. долара за придобиването на специализираната фармацевтична компания Forest Laboratories. Actavis PLC плати 66 млрд. долара в брой и акции за Allergan Inc. в сделка, която осуетява враждебно поглъщане на производителя на ботокс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още