IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова въглищна централа в Германия застрашава плана на Меркел за климата

Вълна от недоволство сред екоактивистите застрашава въвеждането в експлоатация на съоръжението, което е предвидено да работи до 2038 г.

20:50 | 13.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Една от най-големите енергийни компании в Германия планира да открие нова въглищна електроцентрала, дори когато страната вече изостава сериозно зад Великобритания и Испания по отношение на постепенното извеждане от експлоатация на мощностите, работещи с изкопаеми горива, съобщава Bloomberg.

Протестиращите вече се подготвят да прекъснат откриването на централата Datteln-4 на компанията Uniper SE, планирано за юни, разгорещявайки по този начин дебата в Германия за изкопаемите горива, като страната все още генерира около една трета от електроенергията чрез изгаряне на въглища. 

Конфликтът може да застраши усилията на канцлера Ангела Меркел, след като целите на Германия изостават след десетилетие на рекордни инвестиции във възобновяема енергия.

Меркел се опитва да постигне консенсус през тази седмица по отношение на 2038 г. - крайният срок за окончателното загърбване на въглищата.

Представители на правителството и ръководители на компании ще се срещнат за още един кръг от преговори на 15 януари в Берлин, където ще обсъдят вид и размер на обезщетените за премахването на въглищата. В същото време идеята на Uniper е въпросната въглищна централа да бъде едно от последните подобни действащи съоръжения в страната.

Изграждането на завода, който е ситуиран в близост до Дортмунд, Западна Германия, се оценява на 1,5 млрд. евро. Интересно е да се отбележи, че съоръжението вече надхвърля бюджета си заради възникнали дефекти, които забавиха свързването му с електропреносната мрежа.

германия германия

Климатичните активисти не са впечатлени от аргументите на компанията, че новото съоръжение ще работи с по-чисти въглища и продължават да настояват за затваряне на централата още преди нейното въвеждане в експлоатация.

Един от най-големите акционери в Uniper, Blackrock Inc., вече започна да налага натиск върху своите активи с идеята те да се дистанцират от изкопаемите горива.

От Uniper твърдят, че централата е по-ефективна от съществуващите подобно съоръжения и следователно е по-екологична, подчертавайки, че нейната дейност ще бъде с хоризонт до 2038 г.

Публикация във вестник Rheinische Post от миналата сряда показва, че Uniper предлага да затвори всичките останали свои въглищни централи или да ги пригоди за работа с природен газ, за да бъде позволено на Datteln-4 да заработи.

През 2019 г. германското правителство одобри 40 млрд. евро помощ за четирите основни въглищни региона в Германия, за да смекчи прехода към прекратяване на дейността по добив и изгаряне на индустриални въглища и преминаване към чисти енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Трябва и ние да не се даваме на натиска на на еко-активистите за затваряне на централите от Маришкия басейн и добива на лигнитни въглища, защото ние пък над 50% от енергията я добиваме така. Обаче наште хора могат много лесно да ги натиснат. Иначе якия Бойко може да падне натиснат от фон дер Лайен и да приеме каквото не трябва за централите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
miccaelis
преди 4 години
Явно швабите са разбрали, че са застрашени от обедняяне и измиране от глад с тоя ми ти "климат и глобално затопляне (в момента е -2)" и ако не предприемат нешо срещу такива като тоя некролог на снимката са довиждане до точно 2038ма както са го дали по план .... ама по англоговорящ план, щот по принцип швабите са индженерна нация и поназнайват това онова от физиката какво може и не може .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още