IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова политическа криза в Каталуния сгъстява облаците над Педро Санчес

Върховният съд на Испания отстрани Ким Тора от поста му заради отказ да премахне символи в подкрепа на независимостта на сепаратистката област

17:33 | 28.09.20 г.
<p>
	Ким Тора може да изпълни решението на Върховния съд или да поиска от испанския Конституционен съд да замрази изпълнението му.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Ким Тора може да изпълни решението на Върховния съд или да поиска от испанския Конституционен съд да замрази изпълнението му. Снимка: Bloomberg LP

Испанският Върховен съд забрани на президента на Каталуния Ким Тора да заема длъжността си за 18 месеца, засилвайки нестабилността в страната, която затъна в най-тежката си икономическа криза в съвременната история, предава Bloomberg.

Ким Тора беше признат за виновен за това, че не се е подчинил на съдебна заповед да премахне подкрепящи независимостта символи от обществените сгради в Каталуния по „неколкократен, упорит и твърдоглав“ начин, постанови съдът в решението си от понеделник.

То има дълбоки последици за цяла Испания, тъй като премиерът Педро Санчес търси подкрепа от сепаратистките съюзници на Тора, за да прокара бюджета, от който се нуждае за възстановяването на икономиката, пострадала по-тежко от коронавирусната пандемия от останалите страни в Европа. Решението вероятно ще разпали нагласите сред поддръжниците на независимостта и ще означава, че представителите им ще платят висока цена, ако постигнат сделка със Санчес в Мадрид.

В решението си съдът изтъква, че Тора е свободен да показва символи или плакати, които отразяват политическата му идентичност, но не и да ги използва през изборни периоди, "като не се подчинява на изискването на Централната избирателна комисия да изпълнява функциите си за гарантиране на прозрачността и обективността на изборните процеси", пише испанският вестник El Pais. 

След решението на Върховния съд отстраняването на Тора от длъжност е почти сигурно. Той има само един начин да го предотврати - като се обърне към Конституционния съд и поиска от него да замрази изпълнението на присъдата. До момента обаче няма прецеденти, при които Конституционният съд да се е съгласил на подобна молба в случаи на отстраняване от длъжност. Остава да се види дали президентът на Каталуния ще изпълни решението на съда и ще напусне поста си и каква ще бъде реакцията на политическите партии и сепаратистки организации, както и на улицата. 

Bloomberg отбелязва, че заместникът на Тора Пере Арагонес ще стане временно изпълняващ длъжността президент с ограничени правомощия. Но каталунският парламент също е раздиран от политически разделения и може да не успее да се договори за постоянен наследник.

Ако не излъчи нов лидер в рамките на два месеца, областта ще се насочи към предсрочни избори, които вероятно ще се състоят през февруари догодина.

Тора стана президент през 2018 г., след като бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон избяга от Испания, за да избегне влизането си в затвора заради проваления стремеж към независимост през 2017 г. Пучдемон избра за свой наследник Тора, който преди това беше малко известен активист с минимален политически опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още