IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов паричен съюз в Европа ?

Еврокомисарят Оли Рен призова за засилен банков надзор и балансирани бюджетни политики, за да може Европа да премине към "Паричен съюз 2".

09:12 | 06.09.12 г. 13
Нов паричен съюз в Европа ?

В понеделник еврокомисарят по икономическите и парични въпроси Оли Рен отправи реч към законодателите относно вижданията си за новия паричен съюз. Според плановете му Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да „надзирава“ европейската банкова система, включително и по-малките банки в ЕС.

„През последните години станахме свидетели как дори малките банки могат да се окажат жизненоважни за цялата система и да причинят финансови сътресения“, каза Рен, посочвайки за примери Northern Rock, Anglo Irish и Bankia.

Еврокомисарят допълни, че веднага щом банковата система на Европа е контролирана подходящо, страните в еврозоната трябва да укрепят взаимната си зависимост чрез преминаване към фискален съюз. Особено внимание трябва да се отдели и на стабилни бюджетни политики, които да предотвратят неустойчиви парични развои, пише CNBC.

„В следствие от това може да се наложи емитирането на общ дълг, макар и ограничен. Това може да стане само докато разделението на риска включва съизмерими стъпки към съгласувано вземане на решения за бюджета, който да предотвратява моралния риск и бюджетните нарушения“ обясни финландецът.

Ако всичко това може да се постигне с балансирани бюджети (или такива с излишък) успоредно с емитирането на общ дълг, то тогава опредено ще се насочим към второ издание на еврото. Въпреки това проблемът остава придвижването до това състояние. В момента вниманието на инвеститорите е привлечено към Европа за предстоящите важни срещи.

Днес ще се състои среща на ЕЦБ, на която инвеститорите очакват Марио Драги да разкрие повече информация за употребата на своята „голяма базука“. В понеделник той заяви, че ЕЦБ няма да наруши принципите си, купувайки краткосрочни ДЦК.

„Има съвсем малък паричен финансов ефект в това, което правим“, каза Драги.

Еврото заедно с европейските акции отбеляза увеличение след това изказване, но има голяма вероятност инвеститорите да останат разочаровани след четвъртък. Драги каза ясно, че ЕЦБ ще се намесва на пазара само ако страните са поискали помощ от Европейския инструмент за финансова стабилност. Засега Испания и Италия се обръщат неохотно към подобен вариант, а шансовете да настъпи промяна преди четвъртък са доста ниски.

 

Тонът на северните страни значително омекна след като ще трябва да дават съгласието си за всяка покупка на облигации. Финансовият министър на Люксембург Люк Фриден дори заяви в интервю пред CNBC, че е в интерес на по-богатите нации да подкрепят периферните държави.

Фриден добави, че „е в наша облага да помогнем не само на другите, но и на нас самите. Това важи и за Люксембург, и за Германия. Не го правим само от солидарност, но и за да стабилизираме финансовите си институции и по този начин икономиките си.“

„Затова в краткосрочен план данъкоплатците може да се ядосат, защото не виждат ефекта в близкото бъдеще, но ако помислят в дългосрочен план, ще разберат целта. А тя е да се борим за запазването на зоната с обща валута, макар и да се наложат някои промени“

Дори германският канцлер Ангела Меркел заговори за европейска солидарност, твърдейки, че може да постигне това, което други не успяха по време на дълговата криза – да бъде преизбрана.

„Трябва да бъдат проведени промени. Знаем, че за германците това е единственият начин за подобрение. Просто не е достатъчно да се поддържа досегашното ниво. Нека не забравяме, че в тези трудни времена пострадалите страни заслужават солидарност, за да могат да превъзмогнат проблемите си“ сподели Меркел в понеделник.

Говоренето за подкрепа и одобрението на откупуването на огромни количества испански и италиански облигации са доста различни неща.

Някои финансови мениджъри предвиждат, че през следващите два до три месеца еврокризата ще се успокои и до края на годината нещата ще изглеждат далеч по-оптимистични.

„Моят фонд се е покачил в 10% тази година и клиентите ми ме питат дали ще се откажа, за да предпазя печалбата си. Ако управниците се вземат в ръце, приходите от цикличните акции могат да бъдат огромни“, каза Майкъл Браун, фондов мениджър в Martin Curriе. Той вярва, че прекалено много инвеститори залагат на негативен изход, и се опитва да реши дали да направи голям залог за благоприятното развитие на еврокризата.

„Все още сме на мнение, че икономическият спад в Европа ще се проточи. Последните събития приличат повече на Голямата депресия от 1929 г., отколкото на който и да е бизнес цикъл до сега“, заяви Карл Уайнбърг от High Frequency Economics.

Уайнбърг постоянно е бил "мечка", що се отнася за дълговата криза в еврозоната и влиянието й върху икономиката. След като по-голямата част от Европа е в рецесия, е трудно да се оспорва позицията му. Според него управляващите са успели само да отложат неизбежното въпреки постоянните срещи в опити за спасяване на еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
"От догодина ще се започне ралито и който се качил, качил." забравяш да споменеш че за да стане това първо трябва да махнеш едни 1/3-1/2 от индексите (не на бфбто, а на всички останали)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Чак за изместване на световната валута няма как стане. Американците си направиха валутата световна в продължение на 40-50 години, така че скоро няма как да видим друга валута освен долара. Но че еврото ще възстанови част от загубеното спрямо долара се очаква, все пак ако Европа наистина започне да се оправя това ще повлияе и на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
Няма по-калпазанско творение от Еврото...а обезценката на $ е мечтата на уолстрийт. За потопа на 2-те валути ще се вайкат Китайци и Руснаци, сиреч не тези дето са ги печатали а всички останали наивници дето са бачкали и са се продавали за хартийки. В този ред на мисли Гърците са баш тарикатите а ние...баш глупаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Ако има ядрена война в щатите или им потъне континента.Междувпрочем би ли си развил мисълта. Как ще стане това с еврото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
aman_vd
преди 11 години
Според мен Евро-то в близко бъдеще ще измести Долара като световна валута.помнете това от мен ако трябва си запишете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
jbd
преди 11 години
Явно все още си прекалено малък, за да се осъзнаеш в ситуацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 8
LuckyYou
преди 11 години
Това за 2010 е вярно. Тогава обаче съм бил прекалено малък да се осъзная в ситуацията. Както каза нещата още не са загубени все още има шанс, но това ще е последният влак. От догодина ще се започне ралито и който се качил, качил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Ще унищожи работни места където са останали. За нас не се отнася. Ние се самозатрихме отвсякъде. Ако не са еврофондовете вече да сме в будна кома. Пиши се за ром и вземи 2-3000 евра за нов бизнес. Аз също се колебая. Нали всички сме бг граждани, по какво ще ни познаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Това с оптимизма ти някаква шега ли е? Ако имаш излишни пари можеш да ги пропилееш по много начини.Аз виждам само как се изляха пари като пролетни реки и се създаде измамно чувство за привидна стабилизация.Тепърва ще гледаме катаклизми и големи промени които неизбежно ще се случат.Времето го изисква, иначе ще помете сегашните "лидери". В много точки на света отчаянието и безпътицата предстои да вземат връх. Бих оприличил това с ефекта на доминото. Падне ли едната плочка ....Дано да съм лош пророк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
Цитат : Сега е перфектното време за дългосрочна инвестиция ..............................................................с риск да те разочаровам ще кажа , че "перфектното време" за дългосрочни инвестиции БЕШЕ есента на 2010 год - тогава бяха най-агресивните прогнози за Края на света - тогава се пазаруваше на Цени Много под Стойностите - тогава най-доброто се изкупи без пари ;)Когато всички започнат да усещат новата посока - вече е късно и купуват при растящ пазар - !Все още имаш шансове - прочети две публикации в конкурентния финансов портал за начина на мислене на богатите и можеш да промениш нещо във възгледите си !ако сложа линк - Админът ще го изтрие !----------Купува се под звуците на барабана за екзекуции Продава се под звучите на "Виенски валс" и звън на чаши със шампанско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още