IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов обрат в преговорите за търговска сделка между ЕС и Великобритания

Великобритания твърди, че може да погази договора за развод, ако блокът не се съгласи на споразумение до 15 октомври

11:22 | 07.09.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговските преговори за Brexit изпаднаха в криза в понеделник, след като Великобритания предупреди Европейския съюз, че може ефективно да отмени сключения с него договор за развод, освен ако блокът не се съгласи на споразумение за свободна търговия до 15 октомври, предава Ройтерс.

В рамките на един от най-стряскащите обрати в четиригодишната сага за Brexit, Великобритания планира ново законодателство, което ще замени ключовите части на Споразумението за оттегляне. Ако тази стъпка бъде направена, тя може да застраши договора, подписан през януари, и да породи напрежение в Северна Ирландия.

Елементи от законопроекта, който трябва да бъде публикуван в сряда, се очаква да „премахнат юридическата сила на части от споразумението за оттегляне“ в различни области, включително държавната помощ и митниците в Северна Ирландия, пише Financial Times, позовавайки се на трима души, запознати с плановете.

Великобритания е сложила краен срок от 15 октомври за сключването на сделка за свободна търговия с Европейския съюз, а ако такава не бъде постигната, и двете страни ще трябва да „приемат това и да продължат напред“, коментира днес премиерът Борис Джонсън.

Той ще обяви, че няма смисъл да се търсят срокове след 15 октомври.

„Ако не се споразумеем дотогава, то не очаквам да има споразумение за свободна търговия между нас и ние ще трябва да приемем това и да продължим напред“, ще гласи изявлението му според коментари, обявени от офиса му.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари, но преговорите, целящи сключване на нова търговска сделка преди края на споразумението за преходния период досега засегнаха правилата за държавна помощ и риболова.

Без сделка търговията за близо 1 трлн. долара между Великобритания и ЕС ще попадне в зона на несигурност, в това число ще бъдат засегнати правилата в редица области – от автомобилни части и лекарства до плодовете и данните.

Планът за подкопаване на Споразумението за оттегляне, разкрит в навечерието на новия кръг преговори в Лондон, беше осъден от партиите от двете страни на ирландската граница и изненада Брюксел.

„Ако Обединеното кралство реши да не спазва международните си задължения, това ще срине международното ѝ положение“, коментира дипломат от ЕС. „Кой би искал да договаря търговски сделки с държава, която не прилага международни договори? Това би било отчаяна и в крайна сметка саморазрушителна стратегия.“

„Без правилно прилагане на Споразумението за оттегляне не мога да си представя, че ЕС би сключил договор с държава, която не спазва договорните си ангажименти“, посочва друг дипломат от ЕС.

Ирландският външен министър Саймън Коуни, който изигра ключова роля в преговорите за споразумението за оттегляне и протокола за Северна Ирландия, написа в Twitter, че предполагаемият ход „ще бъде много неразумен начин да се продължи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
няма да има митница за ук. забрави го това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
де юре те не са от половин година в ЕС ... ама де факто си карат по старо му ... доколкото ми е известно никой не им е обещавал на ингилизите свободна търговия , за която реве сламения *** ... :))) ... и сега всичко от ингилизко минава по общия ред за влизане в ЕС , демек митнически сборове и ДДС на границата на ЕС в съответната държава ... плюс там дето си мисли че ирландия му е крайградски квартал на лондон ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
ква митница в ЕС, зелко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
да не мислиш , че като поръчаш стока 2-3 палета за няколко хиляди евра или един камион стока за 12-15х. евра ще минеш като през офис на еконт или спиди за една тениска или маратонки ... само гледай сеира ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
митнически документи?ко? не.Къде видя ти митница кажи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
какви кльонове те гонят в XXI век в Европа , само гледай бъркотията в митническите документи , транспорта и фактурите , свързващата инфраструктура ... даже не си помислям какво ще бъде със здравните и пенсионните осигуровки . освен голямата вноска в бюджета на ЕС от ингилизите , ще изчезне и големият харч от тяхна страна , така че нещата се балансират приблизително за европейците , ама ингилизте губят 400млн. пазар и са ще трябва да се конкурират с виетнамци , японци , китайци и индийци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 9
abdul
преди 3 години
ще ще. туй го вярват и *** в брюксел, ама да видим.Сигурно те саморъчно ще ходят да опъват кльон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
Няма никакъв смисъл Е С да чака 15 октомври Англичаните твърдо са решили да напуснат Е С и сега само шикалкавят На 31 декември ЕС трябва да е напълно готов с митници граници правила В противен случай европейците ще имат проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
bonboniera29
преди 3 години
Ясно е, че при такова развитие на отношенията ще се възстанови границата между Ирландия и Северна Ирландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
abdul
преди 3 години
Не е важно дали някой си спазва ангажиментите, а дали поема отговорност.А както добре знаем от нашия племенен вожд отговорност се поема с... 3 неща:работа, работа и работа.Така, че ес ще трябва да пие 2 студени води - една за бюджета и една за границата между С.И. и И.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още