IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Norwegian Air приключи с емитирането на спешните спасителни акции

В началото на борсовата търговия в Европа акциите на компанията поевтиняха с повече от 50%

13:34 | 18.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Carina Johansen/Bloomberg</p>

Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Norwegian Air завърши емитирането на акции с по-ниска емисионна от номинална стойност (discounted shares) в понеделник и се очаква да финализира конвертирането на облигации в акции по-късно през деня. Това ще позволи на нискотарифната авиокомпания да преодолее проблемите вследствие на епидемията от коронавирус, информира Ройтерс.

Участието в капитала на дружеството за съществуващите акционери ще бъде намалено от този ход, тъй като броят на акциите на компанията ще бъде увеличен до около 3,5 милиарда от едва 163,6 милиона.

Преобразуването на дълга и продажбата на акции ще позволи на Norwegian Air да използва държавни гаранции до 2,7 милиарда крони, които зависят от намаляване на ливъриджа, в допълнение към 300 милиона крони, които компанията вече е получила.

Акциите на авиокомпанията се сринаха първоначално с над 50% до 2,51 крони в началото на търговията, но по-късно поскъпнаха с около 14%.

Планът за спасяване на превозвача включва и по-нататъшно преструктуриране чрез спиране от движение на 95% от самолетите му за срок от 12 месеца и оставяне на само седем в експлоатация.

Новата емисия от 400 милиона нови акции, само по 1 норвежка корона всяка, се радва на седем пъти по-голям интерес, отколкото размерът й позволява, а новите акции могат да бъдат търгувани по-късно тази седмица, съобщиха от превозвача в понеделник.

Бързото разширяване на Norwegian Air остави компанията с дълг от около 8 милиарда долара в края на 2019 г., което я направи особено уязвима на влиянието от мерките срещу разпространението на Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още