IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските цени на тока "изядоха" от печалбата на CEZ Group

В България дружествата на компания са на печалба, показват обаче финансовите отчети

18:13 | 09.08.16 г.
<p>
	Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Печалбата на CEZ Group, компанията-майка на ЧЕЗ България, се свива с 10% до 13,8 млрд. чешки крони (510,7 млн. евро) на годишна база за първото полугодие на 2016 г. Приходите на компанията преди облагане с данъци, такси и амортизация, също намаляват – с 2,4 млрд. крони (7%) до 33,1 млрд. крони, съобщават от CEZ Group със свое съобщение.

Основната причина за влошаването на финансовия резултат са ниските цени на електроенергията. Заради тях чешката компания е загубила 3,2 млрд. крони спрямо първата половина на 2015 година.

Като цяло обемът на производството на електроенергия на компанията записва минимален спад от 1% до 31,8 тераватчаса. Свитото производство от ядрените мощности на компанията в Чехия се компенсира от увеличение при въглищните централи.

В същото време CEZ Group затвърждава ролята си на газовия пазар в Чехия. Компанията съобщава за ръст на продажбите с 9% за първите шест месеца на годината. Клиентите й в тази сфера вече са над 400 хил.

В анализирания период компанията е започнала и арбитражно дело срещу България, е записано още в официалния финансов отчет. Искът е мотивиран с невъзможността на CEZ да защити своите инвестиции в страната.

Резултатите за второто тримесечие са значително под очакванията на пазара, коментира анализаторът на Komercni Banka Йозеф Неми пред агенция Bloomberg.

Това стана причина акциите на CEZ да загубят почти 4,9% от стойността си в ранната търговия на борсата в Прага. По-късно компанията успя да навакса част от загубите и спадът в цената на акциите досгигна до 2,9 на сто. За последните 12 месеца обаче акциите на CEZ Group поевтиняха с 25 на сто.

В края на юли българските дружества на CEZ Group – ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение съобщиха за значително подобрение на финансовите си резултати.

Електроразпределителното дружество има ръст на печалбата от над 125% за полугодието до 10,5 млн. лева. Според отчета на компанията приходите от дейността му се увеличават с 36,2% до 17,26 млн. лева.

ЧЕЗ Електро пък записа 144% ръст на печалбата си за второто полугодие. В периода април – юни компанията спечели 5,2 млн. лева. За първите три месеца на годината финансовият резултат също е положителен – в размер на 2,1 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още