IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има среща на върха през ноември за Brexit*

Борисов ще настоява в сферата на сигурността да не се променя добрата работа и координация между службите на ЕС и Великобритания

08:35 | 18.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на ЕС са на мнение, че в преговорите по Brexit не е бил постигнат достатъчен напредък за свикване на извънредна среща на върха през ноември, съобщиха официални представители на ЕС, цитирани от ДПА и Ройтерс.

"Лидерите на 27-те (страни членки на ЕС без Великобритания) отбелязаха, че въпреки интензивните преговори не е постигнат достатъчен напредък", заяви присъствал на работната вечеря на лидерите източник.

"Лидерите са готови да свикат Европейски съвет ако и когато главният преговарящ на ЕС докладва, че е постигнат решаващ напредък. Засега 27-те не планират да организират извънредна среща на върха по Brexit през ноември", каза източникът.

От своя страна британският премиер Тереза Мей е дала сигнал, че Великобритания би могла да удължи преходния си период след Brexit, за да има повече време за търговски преговори. Въпреки това европейските лидери по време на срещата им Брюксел не са останали особено впечатлени, тъй като Мей не е успяла да предложи каквито и да е било нови идеи за решаване на ситуацията с ирландската граница.

Според източници на британския в. Guardian премиерът е заявила, че е „готова да обмисли“ възможността за по-дълъг преходен период. Източници от „Даунинг стрийт“ 10 заявиха на свой ред, че подобен вариант, при който Великобритания ще се придържа към европейските разпоредби, но няма да има право да им влияе, не се отхвърля.

Лидерите на 27-те са призовали главния преговарящ Мишел Барние да продължи усилията си за постигане на споразумение. 

Въпреки че в сряда Тереза Мей каза, че вярва, че споразумение за Brexit е постижимо, ако двете страни работят "усилено" през следващите дни и седмици, говорителят на председателя на Европейския съвет Аман Пребен съобщи, че в Брюксел не е чул никакви нови предложения от страна на Мей.

Остава нерешен и въпросът за границата между Ирландия и Северна Ирландия, по който въпреки напрегнатите преговори в последните дни, не се стигна до напредък.

Изключително важно е да намерим най-добрия изход и за двете страни при Brexit. Особено в сферата на сигурността ще настоявам да не се променя добрата работа и координация между службите на ЕС и на Великобритания. Това каза, цитиран от БТА, българският премиер Бойко Борисов след срещата на върха вчера.

„Англичаните си тръгнаха, не ние, това е техният избор. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа. Емоционален човек съм, но когато взимам важни решения, съм много хладнокръвен. Особено по линия на сигурността. Английските служби са от най-добрите в света. Особено в тази сфера, по линия на службите, ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията в работата между европейските и английските служби“, поясни премиерът. 

*Информацията е допълнена към 9:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още