IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независимостта на Каталуния ще засегне фирми от Nestle до Airbnb

Десетки компании ще пострадат от по-дълбоки сътресения след незаконния референдум на 1 октомври.

21:53 | 27.09.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Каталуния е испанският регион, който е може би най-мощният икономически двигател в страната. Шест от компаниите от индекса Ibex-35 са базирани там, докато други имат големи интереси в района. Чуждестранни корпорации от Airbnb до Nestle са фокусирали дейността си в Испания, пише Bloomberg.

Ето някои от най-големите компании, които биха могли да бъдат засегнати, ако натискът на Каталуния за независимост предизвика по-дълбоки сътресения след определения от централната власт като незаконен референдум на 1 октомври.

Каталунски гиганти:

CaixaBank. Най-емблематичната компания в региона. Банката е третата по големина в Испания и притежава дялове и в най-голямата телефонна компания в страната - Telefonica, и в най-голямата петролна компания Repsol - и двете базирани в Мадрид.

Gas Natural SDG. Базирана в Барселона, но има и операции в цяла Испания, много от които са регулирани от правителството. Това означава, че е уязвима от промени в правните рамки, които биха могли да възникнат от независимостта на Каталуния.

Cellnex Telecom. Клиентите му в цяла Испания са предимно доставчици на телефони, телевизия и интернет, които са изправени пред строг държавен надзор.

Grifols. Един от най-големите производители на лекарства в Испания, работеща в най-малко 25 държави, но с основна част от бизнеса в Каталуния.

Banco de Sabadell. Втората по големина банка в Каталуния има клонове в цялата страна и трябва да се справи с испанските регулатори, за да може да работи.

Industria de Diseno Textil. Най-големият производител на облекло в света, известен също като Inditex, е със седалище в Галисия. Но няколко от деветте му марки имат централни офиси в Каталуния и стотици доставчици. Фирмата разполага и с голям логистичен център в региона, който координира производството и разпространението на продукти в цяла Испания.

Aena. Испанското правителство е най-големият акционер в летищния оператор, който държи концесията за летище El Prat в Барселона, най-голямото в Каталуния.

Чуждестранни фирми:

Volkswagen. Автомобилният производител има три завода в Каталуния, произвеждащи марката "Seat", в които работят повече от 14 239 работници.

Cargill. Американска компания с испанско седалище в Барселона, разполага с няколко завода в Каталуния, които произвеждат храна за животни, рафинирани масла и хранителни съставки, като част от дейността е свързана с обработка на зърнени и маслодайни семена.

Nestle. Корпоративният център за хранителни продукти за Испания се намира в Барселона.

Airbnb. Испанската централа на Airbnb се намира в Барселона. Като третият по големина световен играч в туризма Испания е отличен пазар за компании в областта на хотелиерството и жилищното настаняване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 35 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
Само на краварите ли е разрешено да пращат частни армии по цял свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
Т.н. зелени путинчета са частна армия. Какво като не се наричат blackwater?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 6
redcretin
преди 6 години
Например кримският :) Но тук липсват вежливите зелени путинчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 3
ratten
преди 6 години
о, незаконен референдум! WTF???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още