IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Merck се понижи с 4% за тримесечието

Немската фармацевтична компания обаче потвърди своята перспектива за цялата година

11:18 | 13.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нетната печалба на Merck се понижи с 4% за тримесечието

Германската фармацевтична компания Merck KGaA, обяви в сряда, че за второто тримесечие нетната й печалба се е понижила с 4%, повлечена надолу от еднократни ефекти, свързани с придобивания, по-ниски приходи от роялти и лицензи, както и силното евро. 

Компанията обаче потвърди своята перспектива за цялата година, съобщава Marketwatch.

Нетна печалба за тримесечието е спаднала до 303,3 млн. евро от 316 милиона преди година. Приходи от роялти, лицензи и комисиони спада с 30% на годишна база. Продажбите се увеличиха с 1,9% до 2,8 милиарда евро от 2,74 милиарда евро, тъй като придобиването на AZ Electronic Materials компенсира отрицателните валутни ефекти.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизация, и преди еднократни ефекти, се е повишила с 2,3% до 845,7 милиона евро от 826,4 милиона евро преди година, подпомогната от растежа в развиващите се пазари и ползите от придобиванията.

"Силният фокус на Merck към тези атрактивни региони видимо се отплаща. Завършването на придобиването на AZ също има положителен ефект върху продажбите на групата и EBITDA (преди еднократни ефекти)", коментира Карл-Лудвиг Kлей, председател на изпълнителния съвет на Merck, в изявление.

Анализаторите очакваха Merck да представи смесени тримесечни резултати, като негативните валутни ефекти да бъдат компенсирани от ползите от придобиванията.

Независимо от това, Merck продължава да очаква умерен ръст в продажбите и печалбата през 2014 г. заради положителното въздействие на придобиването на AZ Electronics, въпреки че валутният натиск ще продължи. Merck очаква продажби в рамките на 10,9-11,1 млрд. евро.

"Органичният растеж (без ефекта от сливанията и придобиванията – бел. ред.) и планираните увеличения на ефективността следва да бъдат в състояние да компенсират последиците от спада на приходите от роялти, лицензи и комисиони, както и негативното влияние на валутните курсове", посочва компанията.

Merck очаква коригираната EBITDA да расте умерено в сравнение с предходната година, главно заради придобиването на AZ Electronics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още