IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността около пакета от помощи на ЕС боядиса европейските борси в червено

Въпреки това от BofA Global Research заявиха, че очакват STOXX 600 да нарасне с още 20% и да достигне 400 пункта до август

19:53 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Европейските борси приключиха седмицата с понижения, тъй като инвеститорите бяха разочаровани от липсата на подробности за спешния фонд от 1 трилион евро, договорен от лидерите на Европейския съюз, информира Ройтерс.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с понижение от 1,1% до 329,59 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 1,28% и достигна ниво от 5752,23 пункта. Френският CAC 40 намаля с 1,3% до ниво от 4393,32 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 1,69% до 10 336,09 пункта.

Късно в четвъртък лидерите на ЕС одобриха незабавен спасителен пакет от около 500 милиарда евро, но отложиха договарянето на подробности за по-голям фонд до лятото. Те се обединиха около по-голям общ бюджет за периода от 2021 до 2027 г. с програма за възстановяване и възложиха на Европейската комисия да представи подробни предложения за действие до 6-и май.

„Добавянето на друго измерение към бюджетните преговори чрез интегриране на плановете за възстановяване на ЕС ще създаде нов сложен слой и със сигурност няма да улесни процеса за постигане на споразумение“, коментират анализатори от Deutsche Bank Research.

„Следващата официална среща на лидерите на ЕС в Съвета ще бъде на 18- и и 19-и юни и това може да е датата, на която може да бъде обявено поне основно споразумение, но до този момент ще са необходими още много работа и преговори“, казаха още анализаторите.

От BofA Global Research заявиха, че очакват STOXX 600 да нарасне с още 20% и да достигне 400 пункта до август, докато показателите за бизнес нагласите в региона могат да се повишат до над 50 пункта към третото тримесечие.

Акциите на авиокомпанията Lufthansa поевтиняха с 8%. Главният изпълнителен директор на превозвача заяви, че очаква по-малък автопарк и намален персонал след коронавирусната криза, ден след като компанията отчете загуба за първото тримесечие от 1,2 милиарда евро.

Европейският банков индекс SX7P спадна с 2,9%, след като S&P намали кредитния рейтинг на Commerzbank и понижи оценката си за Deutsche Bank от стабилна до отрицателна.

Акциите на Швейцарският хранителен гигант Nestle и френският производител на лекарства Sanofi бяха сред водещите в региона, след като компаниите отчетоха силни резултати за първото тримесечие на годината, дължащи се на презапасяването с хранителни продукти и лекарства против болка и треска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още