IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неправителствена организация обвинява Moderna в избягване на данъци

Компанията насочва доходите от европейските продажби на ваксината срещу коронавирус към дружество в Швейцария, а в САЩ - в щата Делауер

22:20 | 13.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Saul Martinez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Saul Martinez/Bloomberg

Производителят на ваксини Moderna използва Швейцария и щата Делауер в САЩ, за да избегне плащането на високи данъци върху продажбите на ваксини, според нидерландска организация с нестопанска цел.

В доклад, публикуван във вторник, Research on Multinational Corporations (SOMO) цитира изтекъл договор между компанията и Европейската комисия (ЕК), който „показва, че печалбата от ваксините на компанията ще попадне в някои от най-лошите данъчни убежища в света“, пише онлайн изданието Politico.eu.

ЕС, който е поръчал стотици милиони дози от ваксината на Moderna, плаща на швейцарското дъщерно дружество на компанията, Moderna Switzerland GmbH, със седалище в Базел, Швейцария. Страната предлага данъчни ставки до 13 процента за чуждестранни компании.

„Вероятно ще бъде невъзможно за обществеността да определи точната печалба, която Moderna Switzerland GmbH ще реализира, нито да види дали ефективната данъчна ставка на компанията е дори близо до ниската 13% законоустановена корпоративна данъчна ставка в Базел“, пишат авторите на доклада.

Щатът Делауер е друго данъчно убежище, където компанията притежава 780 патента. Съгласно щатското законодателство доходите от нематериални активи като патенти не се облагат с данък.

„Печалбата на компанията от ваксини ще се окаже в някои от най-лошите данъчни убежища в света“, пише SOMO.

Докладът нарича тази практика „троен удар“ - в допълнение към възможността да плаща малко данъци, компанията се е възползвала от вливане на публични пари за разработване на ваксината си и след това е начислила високи цени.

„Съществува осезаема икономическа несправедливост, когато данъкоплатците финансират разработването на даден продукт, само за да им бъде продаден обратно със значителна разлика“, пишат авторите на доклада. „Фактът, че получените печалби се оказват в данъчни убежища, където почти сигурно ще бъдат обложени с много ниска ставка, ако изобщо се наложат данъци, създава несправедливост“, допълва се в документа.

Компанията е получила милиарди като публично финансиране, особено от правителството на САЩ. До декември 2020 г. Moderna получи около 4,1 млрд. долара от Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ, включително 1 млрд. долара по американската инициатива „Warp Speed“. САЩ поръчаха ваксини на Moderna на стойност 7,5 млрд. долара, като платиха по около 15 долара на доза.

ЕС е поръчал ваксини от компанията за над 10 млрд. долара с първоначална вноска от 360 млн. долара на цена от 22,50 долара за доза. Страните от ЕС, които плащат за ваксини от собствения си бюджет, получиха отстъпка от 4,50 долара при първоначалната поръчка поради тази първоначална вноска.

Коалицията с нестопанска цел за иновации за готовност за епидемия (CEPI) също предложи подкрепа, давайки на компанията безвъзмездна помощ от 900 хил. долара в ранните етапи на пандемията. Американската компания се съгласи с „принципите на справедлив достъп“ на CEPI за разпространение на ваксината според нуждите и продажба на достъпни цени.

Въпреки че е приела безвъзмездните средства с тези условия, Moderna досега е продала ваксината си предимно на богатите страни в света и не е доставила нищо на CEPI, подчертава се в доклада.

Компанията сключи сделка през май тази година за доставка на 34 млн. дози тази година на COVAX, механизъм за предоставяне на ваксини на по-бедните страни, и още 466 млн. дози през 2022 г.

SOMO изчислява, че Moderna ще прибере 44 процента от приходите, генерирани от продажби на ваксини, като в крайна сметка ще допринесе с 8 млрд. долара за прогнозираните приходи на компанията през 2021 г. Прогнозите обаче са с висока степен на несигурност заради липсата на прозрачност на активите на компанията, посочва организацията.

„Без достъп до годишните отчети на Moderna Switzerland GmbH за 2021 г. и следващите години данъчната практика на компанията не може да бъде анализирана. Остават ни само силни индикации, че Moderna ще насочи печалбата си от ваксини в швейцарската структура за избягване на данъци“, допълва се в доклада.

Moderna произвежда лекарства в Швейцария, но това не "дава убедителна икономическа обосновка защо Moderna трябва да насочва европейския си доход от ваксини в Швейцария", добавят авторите на доклада.

Ваксината се произвежда чрез дъщерното дружество Lonza, чиято фабрика е в Швейцария, както и в Нидерландия.

„Следвайки логиката на данъчната справедливост, печалбата на Moderna трябва да се натрупва там, където се осъществява реалната ѝ икономическа дейност за разработване, производство и предлагане на ваксини“, пишат авторите на доклада.

Moderna не е отговорила на исканията за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още