IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необичайната нова „гореща точка“ за енергийно съхранение

Проучване показва, че пясъчните скали на дъното на Северно море могат да съхраняват електроенергия от вятърни централи, равна на 96 тераватчаса

09:16 | 26.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От десетилетия Северно море доставя голяма част от световните количества петрол и природен газ.

С напредването на технологиите и червената лампа, която светна относно климатичните промени, този регион се превърна в лидер при офшорните инсталации за производство на електричество чрез вятърна енергия, пише Цветана Параскова за Oilprice. 

За страните, които имат излаз на Северно море, както и за всички проекти за възобновяема енергия по света, ключовото предизвикателство пред растежа на дела на чистата енергия от глобалния енергиен микс е начинът, по който се откриват надеждни и ефективни методи за съхранение на енергията, произведена от възобновяеми източници.

Ново проучване на екип специалисти от Единбургския университет показва, че пясъчните скали по дъното на Северно море могат да послужат като своеобразен склад за електроенергия.

Учените допускат, че технологията за съхранение на компресиран въздух може да бъде приложена при тези скали, за да съхраняват енергия за няколко месеца, която ще може да се използва по време на необходимост във Великобритания.

Тази технология може да използва електричество от възобновяеми източници за захранване на мотор, който да създава компресиран въздух. Този въздух ще бъде съхраняван под налягане във въпросните скали чрез дълбоко вкопаване в морското дъно.

Когато търсенето на електроенергия се повиши, компресираният въздух ще бъде освобождаван от кладенците в скалите и ще захранва турбина, която ще генерира електричество, изпращано до електропреносната мрежа.

Учените предполага, че технологията може да бъде използвана в пясъчните скали, където сеизмичните данни показват, че петролът и природният газ са достъпни, ако тези скали са близо до възобновяеми енергийни източници.

Великобритания отговаря на тези два критерия – британската акватория в Северно море е добре проучена. Морето и намиращият се наблизо Атлантически океан са също така дом на 90% от общия брой на инсталираните вятърни централи в света.

Потенциалният капацитет на съхранение на тези скали е равен на около 160% от консумацията на електроенергия от Великобритания за периода януари-февруари 2017 г., или между 77 и 96 тераватчаса.

Според изследванията ефективността на подобно съоръжения, което да бъде свързано с Великобритания, може да бъде около 54-59%.

Пясъчните скали са разпространени из целия свят и техният потенциал на съхранение е по-голям от известните солни каверни, служещи за съхранение на природен газ.

В момента съществуват две електроцентрали, които използват технологията на компресирания въздух. Едната се намира в щата Алабама, докато другата е в Хунторф, Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Обемен (термобаричен) взрив. Отдолу. Под краката. ДЖУФФФФ! ! !Филми от Холивуд :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Представям си ситуация: Нагнетяват въздух в старо газово хранилище/находище. Да,ама се оказва, поостанало някакв количество газ /или поизлязло от земята. Малка искрица от търкане на кремъци ии нещо друго и, ША - А- А - Т / БУ -У - УМ ! ! ! - ГООЛЯМ КЕФФФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
това е комерсиален вариант за цитираната технология , ето едно интревю обясняващо основните положения :https://***.greentechmedia.com/articles/read/highview-power-completes-uk-liquid-air-storage-plant#gs.mTy6MC3Tи това е сайта на самата компания оперираща съоръжението и технологията :https://***.highviewpower.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още