IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неизбежна ли е рецесията в Германия при Brexit без сделка?

Как ще се развива икономиката на ЕС след излизането на Англия от ЕС, коментира финансовият анализатор Йонко Чуклев

18:41 | 18.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Неизбежна ли е рецесията в Германия при Brexit без сделка?

Трудно ще е Германия да избегне рецесията и да се задържи „над водата", особено при случай на твърд Brexit. Това прогнозира финансовият анализатор Йонко Чуклев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. "Още от май месец миналата година имаше една корекция в индекса DAXX, която падаше плавно. Специфичното при германскатаикономика е, че 50% от нейният БВП е износ. Германия има търговски излишък на първо място с Америка, на второ място с Англия и на трето с Франция. Търговският излишък с Америка възлиза на около 57 млрд. долара", посочи експертът.

Той напомни, че в Америка през последното тримесечие има спад на продажбите на дребно, който “не бяхме виждали от десет години насам”. Чуклев е на мнение, че в Англия ситуацията е аналогична. “Сега сме в ситуация, в която Brexit застрашава 100 хиляди работни места в германската индустрия, от които 15 хиляди са директно в автомобилната индустрия", поясни Йонко Чуклев.

Според него във Франция ситуацията е по-различна от Германия в две посоки. “Има по-висока безработица, и по-специално младежка. Френският пазар на труда остава скован и нереформиран. От друга страна, много често Франция иска да подобри конкурентоспособността си чрез различни мерки. Германците обаче мислят на чисто производствено ниво, прагматични са и бизнес ориентирани. Те планират бюджетен излишък за разлика от французите", каза финансовият анализатор.

Йонко Чуклев напомни, че Италия започна да продава държавни имоти, за да преструктурират дълга си. “Там в последно време притеснителен е законопроект, който засяга италианските златни резерви, които вече ще бъдат собственост на италианското правителство”, заяви още той.

Повече по темата въжте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Де да имахме и ние германската рецесия в момента :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Рецесията в Германия е неизбежна независимо от това какво ще стане с Brexit, дори и в момента Германия вече е в рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още