IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО се мести в новата си сграда, но със същите проблеми

След дългогодишно забавяне служителите най-накрая се отправят към Брюксел

14:23 | 22.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Почти година, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп откри нова щабквартира на НАТО в Брюксел за милиарди долари, служителите на организацията най-накрая се местят в нея, напускайки сградата, която беше тяхна база от 1960 г., пише Ройтерс.

Две десетилетия на планиране, изграждане и допълнително дългогодишно забавяне, причинено от технологични проблеми, вече са зад гърба на Западния алианс.

Неговият международен персонал и 29 посолства трябва да бъдат преместени до средата на юни и да се подготвят за срещата на министрите на отбраната на НАТО, а след това за двудневната среща на високо равнище на лидерите на Алианса през юли, на която се очаква да присъства и Тръмп.

Но зад лъскавите стъклени и стоманени прегради съюзниците от НАТО ще се сблъскат със същите проблеми, включително как да се справят със самоуверена Русия и как да управляват колективната отбрана на Европа.

Преместването първоначално се очакваше да се случи скоро след посещението на президента на САЩ и други западни лидери на 25 май 2017 г. Бившият предприемач Тръмп  похвали сградата за 1,17 млрд. евро (1,45 млрд. долара), определяйки я за красива, но заяви, че е отказал да попита колко струва тя. 

По думите на заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемолър закъснението е с около една година.

„Не мисля, че е прекалено много за толкова голям строителен обект“, каза тя пред репортери, но призна, че дъждовната вода е капела в кабинета й в досегашната сграда на НАТО по време на последната тежка зимна буря.

Забавянето се дължи отчасти от амбициозния план за централна информационна система, която да действа като мозък, управляващ сградата. Плановете бяха усложнени от решението на изпълнителя Lockheed Martin Corp да продаде подразделението си за IT услуги в началото на 2016 г.

Leidos Holdings Inc завърши тази задача, но предаването от една компания на друга беше фактор. Сградата разполага с 60 хил. сензора, които помагат да се контролира всичко - от температурата на заседателните зали до охраната на вратите.

4200 служители ще работят в общо офис пространство, подобно на територията на сградата на ООН в Ню Йорк. За разлика от нея обаче, за да отговори на изискванията на Белгия, сградата на НАТО е висока само 32 метра в най-високата си точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още