IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението около Украйна изпрати руския MOEX на едногодишно дъно

Рублата е една от най-силно поевтиняващата валута в понеделник

18:01 | 24.01.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Водещият руски борсов индекс MOEX (по-рано MICEX - бел. ред.) записа спад от над 7% в понеделник, достигайки до равнището от 3200 пункта – най-ниското от декември 2020 г. Причината е растящото геополитическо напрежение около Украйна.

Минути преди 17:30 ч. индексът се възстановява леко, като спадът достига 6%.

Една от най-зле представящите се компании е газовият гигант „Газпром“, чиито книжа изтриват близо 6,6% от цената си. Евентуалното налагане на санкции от страна на Запада могат силно да засегнат изпълнението на проекта „Северен поток 2“, който доставя газ от Русия директно в Германия, заобикаляйки Украйна.

В същото време индексът за пазарните очаквания за 30-дневната волатилност Russia Volatility Index се изстреля с близо 24% до 68,210 пункта, което е най-високото му равнище поне от март 2020 г.

По-рано през деня стана ясно също, че Руската централна банка спира покупките на твърда валута в опит да облекчи натиска върху рублата, чиято стойност продължава да намалява на фона на напрежението около Украйна.

Властите прекратяват покупките на чуждестранна валута на отворения пазар, за да „намалят волатилността на финансовите пазари“, се казва в позиция на регулатора, цитирана от Bloomberg. Последният път, когато централната банка спря покупките, бе преди две години, когато коронавирусната пандемия тепърва се разгръщаше.

И макар че Москва многократно е посочвала, че няма намерение да атакува съседката си, местните пазари трябваше да поемат нов удар в понеделник, след като САЩ нареди на семействата на работещите в посолството в Киев свои граждани да напуснат страната.

Руската рубла поевтинява с над 1,6% към 17:30 ч. българско време, като се разменя при цена от 78,999 рубли за щатски долар – едно от най-големите понижения сред валутите на развиващите се пазари за деня.

Когато цената на петрола е силно завишена, централната банка купува чужда валута за своите резерви. Покупките се равняват на около 36,6 млрд. рубли (463 млн. долара) на ден. Силното повишение на цените на суровините доведе до повишение на руските държавни резерви до над 600 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Да не говорим за такива, които не са купили една акция през живота си, но нареждат кой какъв бил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Ем да му мислят тия, дето инвестират в "растящи", но кухи компании. Който цоца по 8-18% годишна дивидентна доходност, му е все едно дали акциите растат или не растат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Бойчо, нямам предвид статията, но индикаторчето на заглавната страница. И не говоря за еднократно несъответствие, но за постоянно, поне в последните 2-3 борсови сесии. Другото дразнещо в Инвесторът е, огромната търпимост към хора с психически отклонения, като авторът на пост 4.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
kmilchev
преди 2 години
-4,6% са спаднали днес. Гледам, че и Dow Jones е намалял, Sofix също, Dax и той. Ерата на стагфлацията идва и то бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Драмата е, че Митю търси виновни за потапянето на мордорските акцийки. Журналистите, американците, ЕС, гейовете и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
основния му проблем е, че е с трети клас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 2 години
Минути преди 17:30 ч. индексът се възстановява леко, като спадът достига 6%. - това пише в статията. Реално спадът е -5.93%. Та каква е драмата в материала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Нз - за трети ден се чудя как изчислявате стойността на индекса в Инвесторът, къде и какво гледате? Защото аз също го гледам в реално време, компания по компания. ВИНАГИ отчитате понижения, по-големи които като процент са само 3-4 компании в целия индекс и то с малка тежест, докато всички останали, включително най-големите - Газпром и СБЕР падат с по-малко !!! Реално по мои сметки обикновено "бъркате" да не кажа друга дума с по 1% поне. И в моемнта след затварянето - отчитате спад с 7.99%. Пускам линк, който иска да види къде са тия 8% спад:https://***.dohod.ru/ik/analytics/stockmap/Иначе просто ме е яд, че избумках всичкия кеш преди месец. Сега човек може да си купи акции и с 18% дивидентна доходност - и то на силни компании с растящи продажби, реално без дълг, чийто бизнес не е заплашен от санкции, защото работят основно на вътрешния пазар !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още