IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Направи си сам" в условията на блокирана търговия

Много малко европейски държави затварят строителните магазини по време на блокада, показват данни на бранша

18:34 | 24.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Carla Gottgens, Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens, Bloomberg

В контекста на планираните нови мерки за ограничаване на пандемията на коронавируса сякаш встрани остана един любопитен казус. В повечето страни в Европа магазините от типа "Направи си сам" (DIY) се считат за съществени магазини и са изключени от блокиранията. Но не и в България. 

А в момента текат неофициални преговори между представители на бизнеса и на Министерствата на икономиката и на финансите, твърдят източници на Investor.bg, запознати с процеса, но пожелали анонимност, тъй като обсъжданията са неофициални. Редакцията разполага и част от обсъжданите искания от страна на бизнеса, които обаче са предварителни и може да претърпят изменения.

В общи линии основният призив към властта е да не се затварят магазините, тъй като това ще доведе до огромни загуби на търговците точно в най-активния за пазаруване период преди Коледа и Нова година и подобно затваряне ще остави без доходи много домакинства, тъй като делът на заетите в търговията на дребно е голям.

Алтернативните предложения на бизнеса

Предлага се въвеждане на пропускателен режим и допускането на максимален брой клиенти едновременно до 1 човек на 20 кв. м. както е в Германия, Полша и др., но да не се стига до крайности. Ако все пак се затворят магазините, да се даде възможност на големите магазини, като „ИКЕА“, да останат отворени като шоуруми с ограничение на посетителите, а пазаруването да е онлайн. От бранша предлагат и да се обмисли вариант за намаляване на работното време. Исканията са предварителни и може да се различават от окончателните, след като станат известни конкретните ограничителни мерки. 

Специфични въпроси и още предложения

Магазините тип "Направи си сам" (като „Мосю Бриколаж“, „Практикер“ и т.н.) да не се затварят, както не са затворени в почти всички страни на Европа (Белгия, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Испания и др.), независимо, че в повечето от тях има въведени блокади. Тези магазини също са особено важни поради нуждите на потребителите от спешни ремонти и подобрения в дома (отопление, ВиК, електричество, заключване и пр.), особено когато голяма част от населението остава в къщи.

Друг любопитен казус е, че DM по българското законодателство не се счита за дрогерия, но пък този тип магазин също следва да остане отворен, тъй като продава бебешки храни и продукти, специализирани храни и хранителни добавки, продукти за лична хигиена и за домакинствата. Новите предложения за ограничителни мерки не дават отговори и на въпроса какво се случва с наемателите на „Кауфланд“, като например магазините за обувки на „Дайхман“.

Investor.bg потърси за коментар Сдружението за модерна търговия, което обединява 12 търговски вериги в България, но оттам засега се въздържаха от официална позиция, преди да станат ясни конкретните ограничителни мерки.  

Всички работодателски организации излязоха с обща позиция днес, че сегашните мерки за компенсиране на загубите и задържане на служителите като мярката 60/40 са недостатъчни и настояват за адекватни действия и реално компенсиране на затворените бизнеси.

Припомняме, че на извънреден брифинг на 23 ноември здравният министър Костадин Ангелов обяви, че се обсъжда въвеждането на нови ограничителни мерки, които трябва да влязат в сила на 27 ноември. Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца - до края на март 2021 г.

Предложенията ще бъдат разгледани сектор по сектор по време на правителственото заседание в сряда (25 ноември). Тогава ще стане ясно и как точно ще бъдат приложени исканите от медицинските власти мерки.

Здравният министър предложи да бъдат затворени всички заведения за хранене и развлечения, както и нехранителните магазини с изключение на аптеките, дрогериите, доставчиците на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.

Това обаче може да постави на изпитание останалите по домовете си хора, особено при възникването на непредвиден ремонт. Прави впечатление, че сред посочените изрично да продължават да функционират липсват и бензиностанциите.

Как е в Европа

В Европа редица нехранителни магазини остават отворени, защото предлаганите от тях стоки са от съществено значение при непредвидени обстоятелства (например при нуждата от спешен ремонт), а и не е особено честно този вид стоки да могат да бъдат продавани свободно по щандовете на супермаркетите, но не и в специализирани магазини.

В повечето държави, в които са въведени блокади, строителните магазини, магазините от типа "Направи си сам" и градинските центрове остават отворени наравно с магазините за хранителни стоки, показват наблюденията на европейската федерация на този тип търговски обекти Fedayma.

Както на повечето публични мeста тях е задължително да се носят маски, дезинфекцията и да се спазва дистанция от 1,5 - 2 метра между клиентите.

Едно от малкото изключения е Австрия, която въведе много строги ограничения при втората вълна от коронавируса. Затворени остават всички магазини за строителни материали и градински центрове в страната.

Във Франция пък работят градинските центрове, железарии и строителни магазини, но цветарските магазини, както и магазините за декорации, включително и за украси за Коледа, са затворени. Под "карантина" са и хоби магазините, магазините за дрехи и книжарниците в страната. От началото на декември обаче може да се очаква и леко разхлабване на ограниченията върху търговията.

В Белгия "Направи си сам" са отворени, но има забрана за продажбата на определени стоки, сред които украси за дома, дори и коледни играчки, мебели, кухненско оборудване, както и оборудване за барбекю.

В останалите държави обаче търговията е позволена и дори много от търговците докладват за двуцифрен ръст на продажбите. Наблюденията показват, че европейците прекарват повече време в домовете си и логично обръщат внимание на нуждата от дребните ремонти, инвестират време и средства за градината в месеците на пандемията.

В някои държави този тип магазини работят с ограничено работно време - например железариите и строителните магазини в испанската провинция Андалусия са отворени до 18 часа. В Румъния този тип магазини са отворени до 21 ч., но и в страната има вечерен час от 22 часа до 6 часа. Затягане на мерките и пълна блокада в северната ни съседка е възможно след парламентарните избори, насрочени за 6 декември.

Въвеждането на т.нар. "зелени коридори" за пазаруване среща трудности в България. Но в Полша в магазините от типа "Направи си сам" тази идея работи - в часовете между 10 и 12 всеки работен ден в тях могат да пазаруват само хора над 65 години.

Носенето на маски е задължително и се допускат определен брой клиенти спрямо търговската площ на магазина. В страната този тип магазини работят, с изключение на разположените в търговските центрове. Всички търговски центрове в Полша са затворени и в тях работят единствено магазините за хранителни стоки и аптеките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
shinawatra
преди 3 години
В България не се гледа да е добре за хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още