IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-лошата седмица за Салвини разпалва страховете от нова политическа криза

Според в. Corriere della Sera премиерът Конте се опасява, че назрява нов разрив в коялицията, който обаче може да се окаже траен

12:54 | 13.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-лошата седмица на италианския вицепремиер Матео Салвини от идването му във властта насам разпалва притесненията, че Италия може да се е запътила към поредна политическа криза.

Премиерът Джузепе Конте подозира, че неговият заместник готви да развали популистката коалиция, съобщава италианският в. Corriere della Sera, цитиран от Bloomberg.

В същото време Силвио Берлускони – потенциалният партньор на Салвини в случай, че той реши да създаде по-традиционна дясноцентристка коалиция, заяви пред в. La Stampa, че партията му е готова за нови избори.

Въпреки че партията на Салвини „Лига“ е по-малкият коалиционен партньор в управлението, подкрепата ѝ бързо нарасна благодарение до голяма степен на своя лидер, достигайки до първото място в социологическите проучвания.

Но през последните седем дни вицепремирът трябваше да се раздели със свой приближен съветник заради обвинения в корупция, плановете за спасяването на Banca Carige SpA от частния сектор се провалиха, увеличавайки вероятността от национализация. Неволите продължиха, като случващото се се отрази и върху подкрепата за партията, която отслабна в социологическите проучвания.

В същото врем освен политическите трудности налице е и влошаване на икономическаат ситуация в страната, която може да попречи на Салвини и неговия коалиционен партньор от движението „Пет звезди“ Луиджи ди Майо да спазят своите скъпоструващи предизборни обещания. Във вторник Европейската комисия предупреди, че фискалните позиции на Италия ще продължат да се влошават през тази и следващата година.

В опит да си върне част от загубената инерция Салвини отново постави въпроса с миграцията на челно място в дневния ред, опитвайки се да поеме контрола върху движението на кораби в италиански води. Това ще даде на вътрешното министерство, което оглавява, повече правомощия да спира спасителни кораби с мигранти от идването им на италианска територия.

Конте обаче се страхува, че това ще послужи на вицепремиера като претекст да сложи края на популистката коалиция в рамките на седмици, съобщава още в. Corriere della Sera, позовавайки се на неназовани източници. Премиерът от своя страна се опитва да отложи среща на кабинета, на която текстът ще бъде разгледан с надеждата, че така ще си купи време, за да облекчи напрежението.

Плановете на Салвини допълнително обтегнаха отношенията му с Ди Майо, който нарече ходът на своя колега провокация. В момента транспортното министерство, оглавявано от министъра от „Пет звезди“ Данило Тонинели, отговаря за движението на кораби с мигранти.

В същото време Берлускони, който трябваше за известно време да прекрати предизборната си кампания заради престой в болница, заяви, че Салвини е бил унижен в опитите си да запази коалицията жива.

И така - европейските избори в края на този месец може да се окажат вододелът за бъдещето на коалицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още