IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатата скандинавска икономика е изправена пред първа рецесия от 2008 г.

Икономисти настояват Норвежката централна банка да понижи лихвата си идната седмица

21:44 | 10.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Carina Johansen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Норвегия може да изпадне в рецесия за първи път от финансовата криза през 2008 г., след като сривът на цените на петрола се прибави към заплахата от свиване на износа, предава Bloomberg.

Правителството на най-големия производител на петрол в Западна Европа, който е и най-богатата скандинавска икономика, вече търси начини как по най-добър начин да приложи стимулиращи мерки, за да се пребори с последиците от коронавируса за търговията и туризма. Но може би ще трябва да се направи повече за предотвратяване на потенциално по-вредни последици от петролната криза.

„Ако икономиката тръгне надолу, може да има възможност за харчене на повече пари. Но ще помислим отново дали да направим това и колко ще струват мерките, които задействаме в момента“, казва премиерът на страната Ерна Солберг в интервю за Bloomberg от Осло. Тя допълва, че може да се наложи администрацията й да промени бюджета си от октомври, тъй като допускането за растеж над средното равнище започва да изглежда нереалистично. Норвегия Норвегия

Банката Handelsbanken информира клиентите си, че икономиката на Норвегия вероятно ще започне да се свива през следващото тримесечие. Норвегия зависи от петрола и газа за над една трета от износа си и икономисти реагираха на паниката, като предупредиха, че Норвежката централна банка ще трябва да понижи лихвените проценти идната седмица с 0,5 процентни пункта спрямо нивото от 1,5% в момента.

В понеделник инвеститорите избягваха корвежката крона, което доведе до спада й с около 5% спрямо еврото до невиждано ниво в историята.

Handelsbanken, Danske, Nordea и други скандинавски банки очакват Норвежката централна банка да понижи основната си лихва с най-малко 25 базисни пункта на следващото си заседание на 19 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още