IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз Украйна": Германия получава преимущество със "Северен поток 2"

Ако Русия спре газа за Европа, европейските потребители едва ли ще ѝ простят, смятат ръководителят на украинския газов оператор

18:19 | 16.01.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Германия ще получи икономическо преимущество с пускането на "Северен поток 2", коментира пред германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung ръководителят на украинската "Нафтогаз" Юрий Витренко. Според него при стартиране на газопровода Германия ще се превърне в разпределителен център за руския природен газ.

Като водеща европейска икономика обаче Германия не бива да получава краткосночни икономически ползи за сметка на други европейски държави, смята още Витренко, пише руската агенция ТАСС.

Според него Русия не би стигнала до положение да спре доставките на газ за Европа. Страните ще оцелеят и без руския газ, макар че това би било тежко за потребителите, но при подобна ситуация Старият континент никога не би се обърнал отново към Москва за покупката на газ.

В момента украинската газопреносна мрежа работи с 25% от капацитета си и транзитът през Украйна може да се увеличи. Според Витренко това може да се случи, ако на европейските потребители бъде дадена възможността да купуват газ на руско-украинската граница. "Тогава ние можем да предложим добри условия за транспортирането на газа в Европа", допълни още той.

От техническа гледна точка "Северен поток 2" е готов за експлоатация - и двете тръби вече са напълнени с газ. Но сертифицирането на проекта се бави, след като Германия поиска от проектната компания да регистрира дъщерно дружество на територията на страната, което да управлява независимо газопровода.

Русия заяви готовност да увеличи доставките на газ за Европа на фона на дефицита в момента, но само чрез дългосрочни договори или през новия газопровод.

Украйна настоява, че "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност на Европа. Страната ще загуби над 1 млрд. долара  пирходи годишно от отпадналия транзит на газ заради газопровода.

Преди дни стана ясно, че САЩ засега няма да налагат санкции срещу "Северен поток 2". Юрий Витренко коментира пред CNBC, че това би трябвало да бъде първото нещо, което ще направи Запада. "Не казвам, че "Северен поток 2" е единственото нещо, което трябва да присъства в дневния ред, но то трябва да бъде първото, ако Западът е сериозен", смята директорът на "Нафтогаз".

За него следващи стъпки срещу Москва биха били санкции и срещу "Северен поток 1".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 2 години
'Страната ще загуби над 1 млрд. долара пирходи годишно от отпадналия транзит на газ заради газопровода.' Спомням си имаше едно време един Командир в БГ(за по-забравилите - ванката костов). По негово време Газпром искаше да строи газопровод през БГ до Турция(за много пари). След като т.н. Командир ги 'отряза', предполагам по настояване на нашите нови господари от хАмерика, се построи Син Поток. И вместо сега БГ да таксуваме газа, лапаме мухите! А Доганя си... прехвърля броеницата с едно напред!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Моабет да става
преди 2 години
Цитат: " Според Витренко това може да се случи, ако на европейските потребители бъде дадена възможността да купуват газ на руско-украинската граница. " И два параграфо по-долу: "Русия заяви готовност да увеличи доставките на газ за Европа на фона на дефицита в момента, но само чрез дългосрочни договори или през новия газопровод." Тоест като се сключат дългосрачни договори няма проблем точката на предаване да е на границата русия-украйна. Поне аз така разбирам горните два параграфа. Ветренко вместо да дава интервюта да вземе да събере две и две и да тръгне да търси потенциални клиенти на Газпром готови да сключат дългосрочни договори и да ги убеди точката на предаване да е на границата като им предложи изгодни условия за пренос. Тази година Нидерландия спира добива от Гронинген. Тоест клиенти които са получавали от този източник ще трябва да потърсят нов източник. Да не говорим че и за украинците е по изгодно да купуват газта от Газпром. Но вместо това украинска компания регистрирана в Швейцария купува газта и след това я препродава на Нафтогаз като вече в цената е добавен и транзита до Швейцария и обратно. /справка интервютата на украинският енергиен специалист Валентин Землянски/. Но така няма да има тлъсти комисионни. А бедните? Който не знае отговора да гледа филма: История на света. И пак от същият източник с последните договори между Газпром и Нафтогаз последният има статут на агент. Тоест може да намира клиенти и да склюва с тях договори за доставка на газ. И в тези договори няма проблем да бъде включена клауза транзита да преминава през Украйна. Но много по лесно е да критикуваш и да се оплакваш отколкото да се хванеш и да свършиш някаква работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина! Слава Украине! Хохлодебилом слава! Зиг- хайл! Зиг- хайл! Зиг- хайл! Зиг- хайл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
А, демек Германия трябва доброволно да се откаже от икономическите си интереси заради мрсната украйна? Докога изобщо Европа ще търпи наглостта на хохълската гнъс? Да не са си продавали г.зът на американците, да не са скачали срещу Русия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още