IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата за наследник на Мей се разгорещява

Кандидатите за следващ премиер на Великобритания вече са петима

14:01 | 25.05.19 г.
<p>
	Борис Джонсън е смятан за фаворит за наследник на Тереза Мей.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борис Джонсън е смятан за фаворит за наследник на Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Съревнованието за наследник на Тереза Мей като британски премиер се разгорещи в събота, като вече има петима кандидати за позицията, чиято основна задача ще бъде да намери начин за извеждането на разделената Великобритания от Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

Мей обяви в петък, че ще се оттегли заради неуспеха си да осъществи Brexit, засилвайки перспективите за нов лидер, който може да потърси по-решително отделяне от ЕС и това да доведе до конфронтация с блока и възможни парламентарни избори.

Британският министър на здравеопазането Мат Ханкок е поредната фигура, която се присъединява към надпреварата за заместник на Мей след бившия външен министър Борис Джонсън, настоящия външен министър Джереми Хънт, министъра по въпросите на международното развитие Рори Стюарт и бившия министър на труда и пенсиите Естер Маквей.

Смята се, че кандидатите за премиерския пост ще бъдат общо десетина, като министърът на търговията Лиам Фокс и бившият заместник-министър за Brexit Стив Бейкър не изключват възможността да се включат в надпреварата, когато бъдат помолени днес.

Мей не успя три пъти да прокара през парламента сделката за напускане, която договори с ЕС, заради дълбоки и дълготрайни разделения в Консервативната партия по отношение на Европа. Поради това първоначалната дата за напускане, 29 март, беше удължена до 31 октомври, за да се направи опит за постигане на компромис.

Всички кандидати твърдят, че могат да постигнах успех там, където тя се провали, въпреки че ЕС съобщи, че няма да предоговаря постигнатото споразумение с Мей.

„Разбира се, ние трябва да осъществим Brexit и аз ще го направя“, каза Ханкок пред радио ВВС. „Трябва да предложим сделка, която да можем да прокараме през този парламент. Трябва да бъдем жестоко откровени по отношение на компромиса“, допълни той.

Темата ще бъде доминираща в съревнованието, което ще започне в седмицата от 10 юни, когато депутатите от Консервативната партия ще започнат да разчистват кандидатите, преди членовете на партията да избере победителя между двама финалисти.

Джонсън е фаворит

Обществени допитвания показват, че голямата част от консерваторите подкрепят Brexit и излизане от ЕС без сделка.
Борис Джонсън е явният фаворит на букмейкърите и той заяви, че Великобритания трябва да бъде готова да напусне блока без никаква сделка, ако не бъде постигнато приемливо споразумение.

„Ще напуснем ЕС на 31 октомври със сделка или без“, каза Джонсън на икономическа конференция в Швейцария в петък.

Разделението в Консервативната партия заради ЕС доведе до оттеглянето на четиримата й последни премиери – Мей, Дейвид Камерън, Джон Мейджър и Маргарет Тачър, и няма признаци, че то може да бъде излекувано скоро.

„Има огромно напрежение в тази надпревара, поради което хората ще бъдат насърчени да обещават неща, които не могат да изпълнят. Най-драматични сред тях може би са хората, които ще бъдат насърчени да обещаят Brexit без сделка“, каза един от кандидатите, Рори Стюарт, пред радио ВВС.

Въпреки че парламентът многократно отхвърли сделката на Мей, депутатите гласуваха преди това и срещу напускане без сделка. Стюарт заяви, че не може да участва в правителство на Джонсън, което е готово да приеме Brexit без сделка.

„Мисля, че това би било огромна, вредна, ненужна, а също така и нечестна грешка“, каза Стюарт.

Консерваторите, които нямат мнозинство в парламента, управляват само с подкрепата на малката северноирландска Демократична юнионистка партия, фактор, който постоянно поставяше Мей в слаба позиция.

Опозиционната Лейбъристка партия, която призова за незабавни избори след съобщението на Мей, заяви, че ще поиска вот на недоверие на правителството, ако прецени, че има шанс той да бъде гласуван от парламента, като същевременно не изключи възможността да подкрепи втори референдум.

„Почти сигурно е, че ще си имаме работа с лидер на консерваторите, който е привърженик на твърд Brexit и иска да отведе страната до ръба на излизане без сделка независимо от вредите, които това ще причини на работните места и на прехраната на хората“, заяви говорителят на лейбъристите по финансовите въпроси Джон Макдонъл пред радио ВВС.

„Предвид ситуацията, в която се намираме, мисля, че може да има мнозинство в Камарата на общините, което да подкрепи някаква форма на обществен вот и тя може да включва парламентарни избори“, допълни той.

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс заяви пред ВВС, че шансовете Великобритания да напусне ЕС без сделка са все по-големи.

"Най-добре за нас е да напуснем ЕС със споразумение. Мисля обаче, че е възможно и сега изглежда все по-вероятно да излезем без сделка, тъй като според мен търпението на ЕС към постоянното отлагане от Великобритания е ограничено", посочи Фокс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още