IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата за G4S се разгорещява с нова оферта за 4,9 млрд. долара

Канадската GardaWorld предлага финално 235 пенса за акция, освен ако няма оферта от друг желаещ

13:25 | 02.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Надпреварата за покупката на британската охранителна компания G4S става все по-разгорещена, след като канадската GardaWorld увеличи офертата си за придобиване до 3,68 млрд. паунда (4,9 млрд. долара).

Garda съобщи в изявление в сряда, че нейното предложение за 235 пенса за акция е финално, освен ако G4S не получи твърда оферта от друг купувач. По-рано Bloomberg съобщи, че базираната в Монреал компания готви увеличение на офертата си.

Купувачът по-рано през септември предложи за G4S изцяло парична оферта за 190 пенса за акция, която обаче бе отхвърлена като прекалено ниска. Според някои акционери 220 пенса за акция е абсолютният минимум за започване на сериозни преговори, посочват запознати.

Към 30 ноември почти никой не беше приел първоначалната оферта на Garda, което допълнително увеличи натиска върху компанията за увеличаване на цената.

Акциите на G4S поскъпват със 7,6% на борсата в Лондон минути преди 12 ч. българско време, което увеличава пазарната ѝ капитализация до около 3,8 млрд. паунда.

За да увеличи шансовете си за успех, Garda също така се е съгласила на допълнителен пакет от 770 млн. паунда с пенсионните тръстове на G4S във Великобритания.

Сега G4S трябва да разгледа офертната цена за акция, която е със 130% по-висока от тази в края на борсовата сесия на 12 юни – денят преди първата оферта на Garda.

Компанията се надява на бързо решение, тъй като интерес към G4S не липсва. Оферта вече има и от Allied Universal – 210 пенса за акция, която обаче също е била отхвърлена като прекалено ниска, съобщиха запознати. Според тях американската компания иска да види дали офертата на Garda ще пропадне преди да вземе окончателно решение.

Allied Universal се готви за предложение, след като проведе задкулисни преговори с G4S и получи достъп до финансовите данни на компанията с надеждата да успее да формулира нова, по-висока офертна цена, която да удовлетвори британската фирма.

Сега Allied Universal разполага със седмица за контраоферта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още