IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Полша може да ѝ трябват 25 години, за да изостави въглищата

Най-голямата енергийна компания в страната призова за допълнителна финансова подкрепа ЕС, подчертавайки рисковете от пандемията

22:37 | 30.04.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За да загърби въглищата, на Полша ще са ѝ необходими 25 години, което е по-дълго от преходния период, към който се стреми Европейският съюз (ЕС) по пътя си към нулеви въглеродни емисии, пише Bloomberg. 

Най-големият производител на електроенергия в страната - държавната PGE SA, не е в състояние да действа с по-бърз темп заради технологичните ограничения, опасенията за увеличаване на безработицата и липсата на финансиране, съобщава главният изпълнителен директор Войтех Дабровски. Компанията очаква ЕС да ѝ помогне чрез мобилизиране на зелени инвестиции, особено в момент, когато пандемията от коронавирус е изправила блока пред дълбока рецесия. 

„Премахването на въглищата до 2030 г. не е реалистично“, посочва Дабровски, подчертавайки изискванията за енергийна сигурност и необходимостта от резервен капацитет за производство на електроенергия на фона на променливата соларна и вятърна енергия. По неговите думи по-реалистична перспектива е преход между 20-25 години, като дори и в такъв случай страната ще се нуждае от подкрепата на ЕС.

PGE произвежда около 40% от електроенергията в Полша. Въпреки че крайният срок за премахване на въглищата, определен от нейния изпълнителен директор, не се вписва в контекста на смелите планове за климата на ЕС, той все още е по-амбициозен от прогнозите на правителството, според които въглищата ще продължат да играят важна роля в националния енергиен микс, като през 2040 г. те ще представляват 25% от него.

полша полша

Полша, която разчита на въглища за производство на повече от 70% от електроенергията си, е единствената страна в ЕС, която не иска да спази срока на блока за зануляване на въглеродните емисии до средата на века, крайъгълен камък на европейската „Зелена сделка“.

Тъй като ЕС затяга своите политики за климата, а цените на квотите за въглеродни емисии се очаква да се повишат значително, PGE планира да изгради през това десетилетие 2,5-гигаватна офшорна вятърна централа като част от устойчивия преход.

полша полша

 „Искаме да бъдем лидер в областта на вятърната енергия, в офшорните и при тази на сушата“, заяви Дабровски, добавяйки: „Ние сме и искаме да останем най-големият играч в топлинната енергия, където ще преминем към природен газ, който ще играе ролята на преходно гориво“.

Според Дабровски Европейската комисия също трябва да предприеме допълнителни стъпки, за да помогне на полските енергийни компании да преодолеят кризата с коронавируса, която вече свива приходите им, тъй като потреблението на електроенергия спадна с 10% от началото на пандемията.

полша полша

Въпреки че „най-простото“ решение - за спиране на пазара на въглеродни емисии в блока е политически невъзможно, PGE призовава Комисията да увеличи финансирането на проекти за модернизация в сектор енергетика чрез увеличаване на размера на специалния фонд към Европейската схема за търговия с емисии.

Подкрепата от ЕС ще бъде необходима и по пътя на реформирането на полския енергиен сектор, според Дабровски. Основната трансформация ще предизвика консолидиране на производителите на електроенергия в едно голямо предприятие в Полша. Понастоящем има четири дружества, но с мерките за ограничаване на енергията от въглища общата им пазарна капитализация вече е почти три пъти по-малка от тази на чешкия конкурент ЧЕЗ, като в същото време икономиката на Полша е два пъти по-голяма от тази на Чехия.

 „Ако искаме полските компании да се разширят в чужбина, те трябва да бъдат силни“, изтъкна Дабровски.

Компанията е изтрила почти половината от пазарната си капитализация от началото на годината и сега се оценява на 7,78 млрд. злоти (1,86 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
До оня, дето ми сложи минуса: Азбучна истина е че, за замяна, трябва както КАКВО, така и С КАКВО да се извърши. Американският, че и не само бизнес, види ли безпомощен и зависим клиент, много рядко се колебае, дали да не го навърви. Особено, когато става дума за доставки за много години иммного милиарди. Правили да го, правят го и ще продължат да го правят. Сега, поляците са в партер, после други и така, докато номерът минава. А, ако си мислиш, че се будалкам, ок, нямаш грижи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
Поляците може и да имат шистов газ но, 1.След като янките ги излъгват, че няма, 2.След, като тъпчовците също не смеят да питат тези, които им предлагат Върховото познание,Ами, ще ги озори, я. Ясно, като бял ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Не се "горят" меко казано. Слагаш въглища и малко парче кварц в печката. Отдолу палиш половин тон въглища и получаваш слънчев панел. Въобще не се горят въглища :) Като вземем предвид, че тази операция трябва да се повтаря всеки 10-20 години, за да се подменят деградиралите панели, направо си е био производство.Иначе за самото копане, доставка и почистване на кварца хич никакви горива не отиват :)За 140-170 тона стомана в една вятърна турбина въобще няма да споменавам. Тя стоманата расте в гората. Отиваш и си късаш стоманени пръчки и зъбни колела колкото искаш. Въобще въглища и дизел не трябват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Какво да му мислим Зелка, просто е. Ние се надрусахме с Фотоволтаиции с гарантирано изкупуване от 900 до 500 лева на мегават за 15 години. Китайци, депутати, ку.ци, к.ьорави и с.акати подаваха документа и строиха парк след парк, с кредити. Допуснахме два тежки договора с така наречените американски централи, направихме 1001 глупусти с Белене, от който се набутахме с милиони, набихме някой милион в проектите на "хидроинжинера", плащаме за "газовата" му централа. Стартирахме и убихме южен поток, за да поллегнем под турски, който не е ясно дали ще стане. Докарахме модерната рехабилитирана от Тошиба държавна ТЕЦ2 до просешка тояга, като я накарахме да продава ток под себестойност с години. И като добавим безумията на ЕС с СО2 такси, Зелени сделки и прочие. И като добавим административния капацитет, то перспективите пред сектора за просто САМОУБИЙСТВЕНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
хммм ... поляците интегрират възобновяемата си енергия с търгове . държавната компания обявява търг за покупка на ток от възобновяеми източници . например един от последните търгове беше за проекти до 1MW с общ капацитет 750MW , и държавната им компания се ангажира да изкупи 11,43TWh ... като постигнатите цени са били в интервал от $ 0,04248 / kWh до $ 0,0608 / kWh основно малки соларни проекти . за офшорните вятърни проекти пак играят на търгове . един от последните беше стигнал до 2,2GW общ капацитет , държавата е договорила да изкупи 78TWh енергия на цени в интервалът от $0,039 / kWh до $0,056 / kWh ... средната цена на ток на полската енергийна борса е около $0,05 / kWh ... корейците lg chem инвестират здраво във вроцлав с помоща на европейската банка за развитие , гласят завод за литиеви батерии с общ годишен капацитет от 65-70GWh ... те ще се оправят , ние да му мислим ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
kane
преди 3 години
То се оказа че от въглища се правят слънчевите панели и батериите за Ев. Да не се горят, но се копаят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Тъкмо да са ясни резултатите от ITER.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още