IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Проблемите с доставките в Европа може да продължат и през 2023 г.

Това ще е изпитание за Европейската централна банка, предупреждават от фонда

14:27 | 17.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Проблемите с веригата на доставки "изядоха" част от икономическия растеж на еврозоната миналата година, като те може да продължат и през следващата година заради пандемията. Това ще е изпитание за Европейската централна банка (ЕЦБ), предупреждават от Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от Bloomberg.

„Перспективите за продължителни забавяния на доставките увеличават предизвикателствата за централните банкери“, се казва в доклад на МВФ. „Поддържането на стабилни средносрочни инфлационни очаквания въпреки преходния тласък на инфлацията, включително от проблемите с доставките и растящите енергийни цени, е ключово“, се посочва още.

В блог публикация, обобщаваща заключенията, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева и авторите Оя Селасун и Алфред Крамър посочват, че шоковете при доставките засега са предимно преходно явление, а възнагражденията се очаква да се повишат само умерено.

По тази причина решението на ЕЦБ да поддържа хлабава парична политика, докато инфлацията не се задържи на средносрочната си цел от 2% - спрямо над 5% в момента – има логика, посочват те.

Проблемите с доставките обясняват половината от ускорението на инфлацията при цените на производител в еврозоната. Графика: Bloomberg

Недостигът на работна ръка и компоненти, забавянията при транспортирането и блокадите пречат на световната икономика, откакто избухна коронавирусната криза. И макар някои от най-упоритите пречки да започват да се облекчават, то МВФ предупреждава, че новите мутации на COVID рискуват да създадат нови проблеми.

Ограниченията при доставките са отнели 2 пр. п. от икономическия ръст в еврозоната през 2021 г., намалявайки дейността на производството с 6%. Те също така са подхранили инфлацията, генерирайки около половината от увеличението при цените на производител, без да се взимат предвид енергийните разходи, отбелязват от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още