IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отново не е съгласен с оценката на ръста на гръцкия БВП

До 27 юни институцията ще одобри споразумението по втория преглед на спасителната програма за Гърция

12:12 | 23.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нереалистични са очакванията за ръста на брутния вътрешен продукт на Гърция след 2022 година, смятат в Международния валутен фонд (МВФ). Говорителят на институцията Гери Райс коментира пред гръцки журналисти, че целта от 3,5% ръст на гръцката икономика до 2022 година е реалистична, но след това трябва да има редукция, пише "Катимерини".

По време на срещата на Еврогрупата за Гърция беше посочено, че в периода 2023 - 2060 година ръстът на БВП на страната трябва да бъде около 2%, но в МВФ смятат, че този процент трябва да бъде намален - до 1,5%.

Райс също потвърди, че има напредък в развитието на Гърция, както настояват европейските кредитори на страната. Институцията обаче не отстъпва от своята позиция, че са нужни още мерки за устойчивост на гръцкия дълг. Страните все още са далеч от споразумение по този въпрос.

В последната среща на финансовите министри от еврозоната и основните кредитори на Атина МВФ заяви, че няма да участва финансово в третата програма за спасението на южната ни съседка. Институцията очаква ясно решение относно действия за облекчаване на гръцкия дълг, преди да реши дали ще участва по-нататък в програмата.

МВФ ще одобри споразумението, постигнато от Еврогрупата в Люксембург на 15 юни. Процедурата по потвърждението на решението ще бъде финализирана от Борда на Фонда до 27 юни. Така Гърция ще получи следващия финансов транш и отпада рискът страната да не покрие свои стари задължения.

Райс анонсира и предстояща среща между директора на МВФ Кристин Лагард и финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, която ще се проведе на 6 юли. Лагард ще посети и Гърция по покана на президента Прокопис Павлопулос, но засега няма дата за нейната визита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още